SEAL tim 6 američke mornarice priprema se za potencijalnu podršku Tajvanu u slučaju kineske invazije

SEAL tim 6 američke mornarice priprema se za potencijalnu podršku Tajvanu u slučaju kineske invazije

Specijalna jedinica američke mornarice, poznata kao SEAL tim 6, obučava se za mogućnost pružanja podrške Tajvanu u slučaju eventualne invazije od strane Kine, prema izveštaju Financial Times-a. Ova jedinica stekla je svetsku slavu zbog operacije 2011. godine u Pakistanu, tokom koje je likvidiran vođa terorističke organizacije Al Kaida, Osama bin Laden.

Prema informacijama iz FT-a, SEAL tim 6 već više od godinu dana planira i izvodi obuke za potencijalni sukob na Tajvanu na svom sedištu u Virdžinija Biču, Dam Necku, udaljenom oko 250 km jugoistočno od Vašingtona. Sjedinjene Američke Države su u proteklim godinama slale određene specijalne snage na Tajvan kako bi obučavale lokalnu vojsku za odbranu od mogućeg kopnenog napada. Detalji o aktivnostima SEAL tima, koje su visoko poverljive, nisu dostupni javnosti.

Američka komanda za specijalne operacije je uputila pitanja Pentagonu u vezi sa tajvanskim planovima, ali zvaničnici nisu želeli da komentarišu konkretne detalje. Admiral Samuel Paparo, na čelu Indo-pacifičke komande, u jednom intervjuu je izneo planove koji sugerišu na intenziviranje američke aktivnosti u regionu.

Tajvan je pod upravom potomaka kineskih nacionalista koji su pobegli sa kopna 1949. godine nakon pobede komunista u građanskom ratu. Sjedinjene Američke Države su priznale Narodnu Republiku Kinu tek 1979. godine, dok su Tajvaneze tretirale kao „Republiku Kinu“ u međuvremenu. Iako se zvanično zalažu za politiku „Jedne Kine“, SAD održavaju neformalne diplomatske i ekonomske odnose sa Tajpejom, koji je značajan izvor poluprovodnika i čipova za zapadna tržišta. Amerika je takođe opskrbljivala Tajvan oružjem, municijom i opremom za odvraćanje potencijalnih pretnji iz Pekinga.

Tajvan predstavlja ključne interese Kine i važnu tačku u odnosima između Kine i SAD-a. Kineska ambasada u Vašingtonu pozvala je SAD da ne doprinose povećanju tenzija u Tajvanskom moreuzu, ističući da je Tajvan crvena linija koju ne smeju preći. Američka vlada tvrdi da je kineski predsednik Si Đinping naredio modernizaciju Narodnooslobodilačke vojske kako bi bila sposobna za eventualnu vojnu akciju na Tajvanu do 2027.

Zvanična politika Pekinga prema Tajvanu jeste mirna reintegracija, ali Kina zadržava mogućnost upotrebe sile u slučaju da Tajvan proglasi nezavisnost.