Vitiligo: Gubitak ćelija kože koje proizvode pigment mogao bi biti povezan sa poremećajem bazalne membrane

Vitiligo: Gubitak ćelija kože koje proizvode pigment mogao bi biti povezan sa poremećajem bazalne membrane

Poremećaji pigmentacije kože pogađaju ljude širom sveta. Za jedan od njih, vitiligo, kaže se da je širom sveta učestalost od 1-2%. Šta uzrokuje gubitak pigmentacije kod vitiliga dugo je bilo nejasno, ali tim predvođen Univerzitetom Metropolitan u Osaki otkrio je tragove mehanizma iza ovog poremećaja.

U nalazima objavljenim u The Journal of Pathology, specijalno imenovani vanredni profesor na Medicinskom fakultetu Lingli Iang, odgovarajući autor, i istraživači uključujući specijalno imenovanog profesora Ichiro Kataiama otkrili su da poremećaji u zoni bazalne membrane između epidermisa i dermisa mogu otežati da ćelije koje proizvode pigment prijanjaju na zahvaćenu zonu.

Takođe su otkrili prekomernu ekspresiju enzima u koži zahvaćenoj vitiligom. Previše ovog enzima, matriks metaloproteinaze 2 (MMP2), može izazvati poremećaj bazalne membrane.

Eksperiment sa modelom miševa sa depigmentacijom nalik vitiligu pokazao je oporavak ćelija koje proizvode pigment kada je MMP2 potisnut.

„Rezultati ove studije potencijalno pružaju novu metodu za lečenje vitiliga“, sugeriše profesor Jang. „Konkretno, potiskivanjem MMP2, nada je da će se ćelije koje proizvode pigment vratiti na kožu.“