ChatGPT nadmašuje lekare pripravnike u proceni složenih respiratornih bolesti kod dece

ChatGPT nadmašuje lekare pripravnike u proceni složenih respiratornih bolesti kod dece

Chatbot ChatGPT je pokazao superioran u proceni složenih slučajeva respiratornih bolesti u poređenju sa lekarima pripravnicima. Ovo je utvrđeno na Kongresu Evropskog respiratornog društva u Beču, gde su i Google-ov Bard i Microsoft-ov Bing čet-bot takođe ocenjeni u odnosu na lekare u oblasti cistične fibroze, astme i infekcija grudnog koša.

Istraživanje je sugerisalo da veliki jezički modeli poput ChatGPT mogu biti od pomoći zdravstvenim radnicima u bržoj trijaži pacijenata i smanjenju pritiska na zdravstvene usluge. Dr Manjith Naraianan sa Univerziteta u Edinburgu je istakao značaj ovih alata u medicini i motivaciju za sprovođenje istraživanja.

Kroz kliničke scenarije iz pedijatrijske respiratorne medicine, istraživanje je testiralo reakcije lekara pripravnika i chatbotova na kompleksne situacije bez jasne dijagnoze. Rezultati su pokazali da je ChatGPT ostvario visoke ocene u sličnosti sa ljudskim odgovorima, dok su Bard i Bing bili ocenjeni niže i prepoznati kao neljudski.

Dr Naraianan ističe važnost daljeg istraživanja ovih tehnologija u kliničkoj praksi, posebno u ulogama trijažnih sestara, lekara pripravnika i lekara opšte prakse. Bez obzira na potencijalne prednosti veštačke inteligencije, naglašeno je da je neophodno temeljno testiranje kliničke tačnosti i bezbednosti pre implementacije u rutinsku negu.

Predstavljajući značaj obrazovnog saveta ERS, Hilari Pinok je istakla potrebu za oprezom u korišćenju veštačke inteligencije u medicinskoj praksi, naglašavajući važnost provere tačnosti podataka i bezbednosti pre šire primene.