Mask će postati prvi trilioner na svetu

Mask će postati prvi trilioner na svetu

Tehnološki preduzetnik Elon Musk je na putu da postane prvi svetski trilioner do 2027. godine, prema proceni globalne obrazovne kompanije Informa Connect Academy.

Projekcija objavljena u petak zasnovana je na Maskovoj prosečnoj godišnjoj stopi rasta bogatstva koja iznosi 109,88%.

Vlasnik Iksa (bivši Tviter) je najbogatiji čovek na svetu sa bogatstvom od 237 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Musk je suosnivač šest kompanija, uključujući proizvođača električnih automobila Tesla i proizvođača svemirskih letelica SpaceX. Očekuje se da će Tesla, čija tržišna kapitalizacija iznosi 669,28 milijardi dolara, dostići trilion dolara sledeće godine. Musk je kupio Tviter 2022. godine, preimenovao je platformu X i obećao više pravičnosti i transparentnosti.

Drugi multimilijarderi koji će se verovatno pridružiti Klubu trilionera u bliskoj budućnosti su najbogatiji čovek Indije Gautam Adani, izvršni direktor Nvidije Jensen Huang i indonežanski magnat Prajogo Pangestu. Očekuje se da će sva trojica postati trilioneri do 2028. godine, saopštila je Akademija Informa Connect. Francuski biznismen Bernar Arno, predsednik najvećeg svetskog luksuznog konglomerata LVMH, verovatno će postati trilioner do 2030.

Musk se prvi put pojavio na Forbsovoj listi milijardera 2012. sa neto vrednošću od 2 milijarde dolara. Godine 2021. postao je najbogatiji čovek na svetu, istisnuvši osnivača Amazona Džefa Bezosa. Musk je izgubio ovaj status u decembru 2022. od Arnaulta kada su Tesline akcije pale, ali je ponovo na vrhu liste šest meseci kasnije.