Automobili koji međusobno razgovaraju mogu pomoći u smanjenju fatalnih nesreća

Automobili koji međusobno razgovaraju mogu pomoći u smanjenju fatalnih nesreća

Tokom špica u najvećem gradu u Juti, izbegavanje crvenih svetala može postati jednostavnije prateći autobuse. Saobraćajni zvaničnici unapređuju sistem gde radio predajnici u autobusima komuniciraju direktno sa saobraćajnim signalima, produžavajući zeleno svetlo pri približavanju. Tehnološka unapređenja poput ovih, deo šire inicijative nazvane „Poveži Zapad“, imaju za cilj uspostavljanje komunikacije između vozila i infrastrukture radi upozorenja o saobraćajnim uslovima.

Ova tehnologija, poznata kao vozilo-svemu (V2Ks), omogućava vozilima da razmenjuju informacije u realnom vremenu radi poboljšanja bezbednosti na putevima. Nacionalni plan Ministarstva saobraćaja SAD predstavlja smernice za implementaciju V2Ks projekata širom zemlje kako bi se smanjio broj saobraćajnih nesreća i ozbiljnih povreda.

Jedan od zagovornika ovih tehnoloških rešenja je Dan Langenkamp, čije je lično iskustvo gubitka supruge u saobraćajnoj nesreći pokrenulo njegovu posvećenost unapređenju bezbednosti na putevima. Iako postoji zabrinutost oko privatnosti podataka, planovi za primenu V2Ks tehnologije insistiraju na zaštiti ličnih informacija.

Federalni plan predviđa da 75 najvećih gradskih oblasti u SAD do 2028. godine imaju određeni procenat raskrsnica opremljenih ovom tehnologijom. Osim unapređenja signala, ključne informacije dolaze direktno iz vozila, a tehnološki napredak ima za cilj da olakša vozačima praćenje saobraćajnih uslova radi sigurnije vožnje.

U Mičigenu i Teksasu već su implementirani pilot projekti koji koriste napredne tehnologije kako bi informisali vozače o uslovima na putevima i unapredili bezbednost. Cilj je ne samo podržati industriju tereta već i smanjiti broj saobraćajnih nesreća koje su decenijama predstavljale ozbiljan problem.

Cavnue, kompanija koja finansira projekte pametnih puteva, nadograđuje infrastrukturu u saradnji sa državnim organima kako bi unapredila komunikaciju između vozila i puteva. Prednosti ovakvih tehnoloških rešenja postaju očigledne kroz poboljšanje bezbednosti i efikasnosti saobraćaja.