Zelenski najavljuje kadrovske promene u Vladi: „Moramo da ojačamo neke oblasti“

Zelenski najavljuje kadrovske promene u Vladi: „Moramo da ojačamo neke oblasti“

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nedavno je najavio planirane kadrovske promene u Kabinetu ministara i Predsedničkoj kancelariji, ističući potrebu za jačanjem ključnih sektora vlasti.

Zelenski je naglasio da je predstojeća jesen od izuzetne važnosti za Ukrajinu, te da je neophodno da državne institucije budu organizovane na način koji će omogućiti zemlji da postigne željene rezultate. Kako bi to postigli, planirane su promene u sastavu Vlade i u Predsedničkoj kancelariji.

U svom obraćanju, Zelenski je istakao potrebu za jačanjem saradnje između centralne vlade i lokalnih zajednica, naročito sada uoči zimske sezone. Takođe je naglasio značaj unapređenja odbrambene proizvodnje na svim nivoima radi privlačenja strateških investicija.

Predsednik je istakao i neophodnost intenziviranja saradnje sa NATO savezom, uz poseban naglasak na potrebnu interakciju u tom procesu. Takođe je naglasio važnost Evropske unije i procesa pregovora o članstvu, ističući da će to zahtevati ličnu odgovornost i ozbiljne napore.

Uz to, Zelenski je naglasio važnost povezivanja postignutih uspeha u međunarodnim odnosima sa zadacima suočavanja sa ruskim propagandnim delovanjem i zaštitom ukrajinskog kulturnog nasleđa.

U skladu sa ovim najavama, danas je Vrhovna Rada Ukrajine prihvatila ostavke nekoliko ministara i visokih zvaničnika, uključujući ministra za stratešku industriju, ministra pravde, ministra zaštite životne sredine i prirodnih resursa, potpredsednika Vlade za evropske i evroatlantske integracije, kao i šefa Fonda državne imovine. Osim toga, predsednik je razrešio dužnosti zamenika šefa Predsedničke kancelarije.

Zelenski je istakao da je sada ključni trenutak da se vladine institucije Ukrajine osnaže i prilagode novim izazovima i potrebama zemlje.