CNN: SAD zaplenile Madurov avion

CNN: SAD zaplenile Madurov avion

Američka vlada je zaplenila avion koji je navodno koristio venecuelanski predsednik Nikolas Maduro zbog kršenja sankcija Vašingtona protiv Karakasa, izvestio je Si-En-En. SAD su Madura optužile za trgovinu drogom i odbile da priznaju njegovu pobedu na poslednja dva predsednička izbora u Venecueli.

Zaplena aviona šefa strane države je neobična u kontekstu krivičnih pitanja, a neimenovani zvaničnik Vašingtona za Si-En-En je istakao da ova akcija šalje poruku da niko nije iznad zakona niti iznad američkih sankcija.

Prema podacima CNN-a, avion vredan oko 13 miliona dolara je zaplenjen u saradnji sa dominikanskim vlastima. Iako američka agencija nije otkrila identitet aviona, saopšteno je da je zaplenjen u Dominikanskoj Republici i prebačen u Majami na Floridi uz angažovanje odeljenja za unutrašnju bezbednost, trgovinu i pravosuđe.

Identifikovan kao Dassault Falcon 900EKS, avion je prema navodima lista Majami Herald ranije posećivao Kubu, Brazil i Sent Vinsent i Grenadine, često sa Madurom kao putnikom. Avion je registrovan u maloj evropskoj zemlji San Marinu.

FAA je dokumentovao prodaju ovog aviona od strane kompanije sa sedištem na Floridi kompaniji u Sent Vinsentu, koja ga je dalje preprodala San Marinu. Američka vlada tvrdi da je prodaja prekršila njene sankcije prema Venecueli.

Opisujući ovaj avion kao venecuelanski ekvivalent američkog „Air Force One“, američki zvaničnici su istakli da ga je Maduro koristio za putovanja na različite lokacije. Ostaje nejasno kako je avion završio u Dominikanskoj Republici, s obzirom da je Venecuela obustavila komercijalne letove sa ostrvom nakon predsedničkih izbora.

SAD planiraju da kroz proces oduzimanja imovine konfiskuju avion, što bi Venecueli omogućilo teoretski da ospori ovu akciju putem pravnih kanala, ako uspe da zaobiđe sankcije.

Ovo nije prvi put da su SAD zaplenile venecuelanske avione ove godine. U februaru je Argentina poslala teretni avion Boing 747-300M zaplenjen 2022. godine, zbog navodne kupovine od sankcionisane iranske kompanije. Maduro je ovu zaplenu nazvao „eklatantnom krađom“ od strane argentinske vlade.

SAD su u prethodnim godinama zaplenile bankovne račune i imovinu Venecuele vrednu dve milijarde dolara, prema rečima neimenovanog zvaničnika za CNN.