F1: Pripreme za Veliku nagradu Italije 2024

F1: Pripreme za Veliku nagradu Italije 2024

Maks Verštapen je postavio najbolje vreme tokom prvog treninga pred Veliku nagradu Italije, dok je Kimi Antoneli izazvao crvene zastavice nakon što je doživeo udes na svom debiju za Mercedes.

Antoneli nije bio jedini novajlija na stazi tokom sesije; Franko Kolapinto je sedeo za volanom Vilijamsa nakon što je najavljeno da će zameniti Logana Sardženta u timu do kraja sezone.

Mnogi su sanjali o saradnji Hamiltona i Njuija u Ferariju, ali izgleda da je taj san gotov.

Mlađani vozači, kao i ostatak grupe, predvodio je veteran Fernando Alonso kada je sat otkucao 13:30 po lokalnom vremenu, a Antoneli je brzo ostavio utisak postavši prvi na tabeli vremena sa svojim prvim merenim krugom.

Početak sesije bio je užurban, dok su svi želeli da osete novo postavljeni asfalt na Monci. Međutim, akcija je brzo prekinuta kada je Antoneli udario u barijere na Parabolici, deset minuta nakon početka, doživljavajući iznenadni prekid sredinom krivine.

Srećom, mladi vozač je nepovređen napustio stazu, dok je šef Mercedesa Toto Volf preko radija brzo umirio situaciju rečima: „Sve je u redu.“ Crvene zastave su podignute dok je bolid W15 bio izvučen i barijere proverene, pre nego što su automobili nastavili sa vožnjom u 13:53 po lokalnom vremenu.

Vremena su brzo počela da padaju kako je sesija napredovala, sa Valterijem Botasom koji je iznenada bio prvi na pola puta kroz sesiju. Njegov rezultat od 1m 22.127s na mekim gumama stavio ga je 0.087s ispred Luisa Hamiltona na drugom mestu.

Nije bilo potpuno glatko FP1, jer su neki vozači imali probleme. Među njima je bio Karlos Sainz, koji je doživeo blagi prekid kasnije tokom sata, ali je uspeo da zadrži svoj Ferari na stazi. „Zamršeno,“ komentarisao je Španac posle toga.

Za vikend kada Ferari uvodi unapređenja, Šarl Lekler se probio na vrh tabele dok je sesija ulazila u svoje završne faze, pre nego što ga je Verštapen, vozač Red Bula, nadmašio najbržim krugom od 1m 21.676s.

To ga je stavilo 0.228s ispred Leklera, dok je Lando Noris – nakon dominantne pobede prošli put u Zandvortu – bio treći za Meklaren. Sainz je bio četvrti, sa Botasom koji je završio sesiju kao impresivni peti za Kick Sauber, a Meklarenov Oskar Pjastri je bio šesti najbrži.

Hamilton je zauzeo 7. mesto kao jedini vozač Mercedesa tokom većeg dela sata, ispred Aleksandera Albona za Vilijams na 8. mestu, Serđa Pereza za Red Bul na 9. i Alonsa koji je za Aston Martin zaokružio prvih 10.

Kevin Magnusen za Has i dvojac RB, Danijel Rikardo i Juki Cunoda, bili su 11., 12. i 13. redom, ispred Pjera Gazlija u Alpini i Džoua Guanjua u Kick Sauberu na 14. i 15. mestu.

Lans Strol za Aston Martin postavio je 16. najbolje vreme, dok je Kolapinto bio 17., uspevši da izbegne zaglavljivanje svog Vilijamsa nakon izleta kroz šljunak na kraju sesije. Ocon za Alpinu i Hasov Niko Halkenberg bili su 18. i 19., dok je Antonelijev kratak nastup završio na 20. mestu.

Sa završenim prvim satom treninga tokom vikenda, timovi i vozači imaju priliku za analizu i odmor pre nego što se vrate na stazu za drugi trening u 17:00 po lokalnom vremenu.

Luis Hamilton se postavio na vrh tabele vremena tokom veoma tesne drugog treninga pred Veliku nagradu Italije, sa prvih pet automobila unutar desetinke ipo jedan od drugoga u sesiji koja je na kratko prekinuta nakon udesa Kevina Magnusena.

Sesija je započela užurbano u 17:00 po lokalnom vremenu, ali jedan vozač koji nije odmah izašao na stazu bio je Džordž Rasel. Britanac je morao da sačeka dok je tim radio na njegovom Mercedesu nakon što je Kimi Antoneli doživeo udes u tom bolidu tokom FP1.

Većina vozača koristila je srednje gume za svoje prve krugove, samo je Danijel Rikardo izabrao mekše gume. Šarl Lekler je postavio tempo tokom ovih vožnji sa krugom od 1m 21.119s, stavljajući se 0.145s ispred svog timskog kolege iz Ferarija, Karlosa Sainza, na radost prisutnih Tifoza.

Pažnja se ubrzo preusmerila na simulacije kvalifikacija dok su se Rasel i Red Bulov Serđo Perez konačno pridružili akciji, pri čemu je ovaj drugi imao preventivnu zamenu menjača između sesija.

Lando Noris je inicijalno skočio na vrh tabele vremena pre nego što je Hamilton postavio brže vreme za samo tri hiljaditinke sekunde, sedmostruki svetski šampion je odvezao krug od 1m 20.738s uprkos tome što je preko radija prijavio pregrevanje sedišta.

Crvene zastave su bačene kad je sesija stigla do polovine nakon što je Magnusen udario u barijere na drugom Lesmu, dodajući na nevolje Hasovog vozača nakon kazne timu zbog ometanja tokom FP1.

Srećom, Danac je izašao neozleđen, a nakon 12-minutne pauze formirao se dug red u boksu dok je akcija nastavljena. Ostatak sesije video je neke varijacije u programima, sa Perezom koji je pokušavao da završi svoj brzi krug usred velike gužve na stazi.

Kako se pažnja prebacila na duže vožnje za većinu, Hamiltonov brzi krug je ostao na P1, tik ispred Meklarena Lande Norisa na P2, Sainza na P3 i drugog Meklarena Oskara Pjastrija na P4. Lekler je zaokružio prvih pet, sa Monégasqueom samo 0.154s iza Hamiltonovog vremena.

Rasel se smestio na šesto mesto nakon što je kompletirao svoju simulaciju kvalifikacija u poslednjim minutama, a Niko Halkenberg je dao razlog za osmeh Hasu postavljajući sedmo najbrže vreme ispred Rikarda na osmom mestu za RB. Dvojac Aston Martina, Fernando Alonso i Lans Strol, pratili su na devetom i desetom mestu.

Nakon što je privukao pažnju snažnim nastupom u FP1, Valteri Botas je nastavio pozitivan dan za Kick Sauber osvajajući P11. Magnusen je bio 12. nakon ranijeg udesa, sa Aleksanderom Albonom na 13. za Vilijams i Maksom Verštapenom neupadljivo na 14. mestu u Red Bulu, ispred timskog kolege Pereza na 15. mestu.

Juki Cunoda je zauzeo P16 za RB, dok je Franko Kolapinto završio svoj prvi pun dan na stazi kao vozač Vilijamsa na P17. Alpini Pjera Gazlija i Estebana Okona bili su P18 i P19, ispred Džoua Guanjua na začelju grupe u Kick Sauberu.

Timovi i vozači će sada analizirati podatke pre nego što se vrate na stazu u subotu za treći i poslednji trening vikenda u 12:30, a potom i kvalifikacije kasnije danas u 16:00.