Tropska oluja izazvala je jaku kišu oko Tokija nakon što je izazvala poplave u južnom Japanu

Tropska oluja izazvala je jaku kišu oko Tokija nakon što je izazvala poplave u južnom Japanu

Tropska oluja koja se sporo kretala imala je dalekosežne posledice u većem delu Japana u petak, donevši jaku kišu u okolinu Tokija i poplavivši puteve i oblasti uz reke na jugu.

Poplave su prijavljene u brojnim oblastima u prefekturi Kanagava, zapadno od Tokija, gde je poplavna voda blokirala puteve, zaustavljala vozila i saobraćaj. Upozorenja na jaku kišu i potencijalna klizišta uključivala su gusto naseljenu prestonicu Kanagavu i obližnju prefekturu Šizuoka.

Mutna voda tekla je niz reku Meguro na jednom od popularnih mesta za posmatranje cveta trešnje u Tokiju, a voda je znatno natekla u odnosu na uobičajene nivoe, pokazuju snimci televizije NHK.

U gradu Hiratsuka, desetine automobila na parkingu sedelo je u vodi odmah ispod njihovih prozora. Pešak je gazio kroz poplavnu vodu visoku do njegovih butina. U drugom gradu Kanagave, Ninomiji, poplavna voda iz reke zaustavila je vozila na ulici, a polomljene grane drveća su se zaglavile na mostu iznad nabujale vode.

Tropska oluja Šanšan stigla je u četvrtak ujutru na južno glavno ostrvo Kjušu kao snažan tajfun. Stalno je slabio, ali se nije mnogo pomerio i ostao je blizu severoistočne obale Kjušua u petak ujutro. Spori tempo povećava količinu i trajanje padavina i rizik od katastrofe, kažu stručnjaci.

Japanska meteorološka agencija saopštila je da je Šanshan krenuo na istok prema glavnim ostrvima Šikoku i Honšu sa vetrovima od 72 km/h, ali brzinom od samo 10 km/h.

JMA predviđa do 30 centimetara padavina u Šikokuu i centralnom Japanu i do 15 centimetara za Tokio i obližnje prefekture u naredna 24 sata do subote podneva.

Oluja je paralisala saobraćaj, usluge dostave i preduzeća širom jugozapadnog Japana.

Oko 80 ljudi je povređeno u regionu Kjušu, od kojih većina u dve najteže pogođene južne prefekture Mijazaki i Kagošima. Dve osobe su nestale. Pre nego što je tajfun sletio na kopno, izazvao je klizište u kojem su poginule tri osobe.

Stotine domaćih letova koji povezuju jugozapadne gradove su otkazani, a u petak su obustavljeni brzi vozovi Šinkansen između Tokija i Osake. Poštanske i dostavne usluge uglavnom su obustavljene u jugozapadnim regionima Kjušu i Šikoku, a supermarketi i druge prodavnice su zatvorene u regionu. Proizvođači automobila, uključujući Toiota Motor Corp. i Mazda Motor Corp., zatvorili su svoje fabrike u pogođenim regionima do petka.