Suosnivač Telegrama Pavel Durov pušten iz pritvora u Parizu uz kauciju od 5 miliona evra

Suosnivač Telegrama Pavel Durov pušten iz pritvora u Parizu uz kauciju od 5 miliona evra

Društvenim mrežama kruže video snimci Pavela Durova, suosnivača i izvršnog direktora Telegrama, koji je pušten iz pritvora u Parizu. Sud u Parizu je optužio Durova četiri dana nakon što je zadržan na aerodromu po dolasku u francusku prestonicu. Optužbe uključuju saučesništvo u upravljanju onlajn platformom koja je podržavala nelegalne transakcije, što može rezultirati maksimalnom kaznom od 10 godina zatvora, prema francuskim vlastima.

Tužilaštvo u Francuskoj je takođe objavilo optužbe protiv Durova za saučesništvo u aktivnostima poput distribucije droge i dečje pornografije, prevare, pranja novca, kao i odbijanja saradnje sa vlastima. Na snimcima koje su objavili mediji, Durov se vidi kako napušta zatvoren parking uz pratnju policije. Odbio je da odgovara na pitanja novinara.

Durov, koji je ruski tehnološki magnat i državljanin više zemalja uključujući Francusku, UAE i Sent Kits i Nevis, pušten je uz kauciju od 5 miliona evra. Uslov je da se javlja policiji dva puta nedeljno i ostane u Francuskoj tokom istrage.