SZO Evropa žali zbog pada stope upotrebe kondoma među seksualno aktivnim tinejdžerima širom sveta

SZO Evropa žali zbog pada stope upotrebe kondoma među seksualno aktivnim tinejdžerima širom sveta

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije za Evropu u četvrtak je osudila pad upotrebe kondoma od strane adolescenata poslednjih godina, upozoravajući na rizike od infekcije i neplanirane trudnoće u zemljama od Kanade do centralne Azije.

Nalazi dolaze u najnovijem izveštaju SZO za Evropu o zdravstvenom ponašanju dece školskog uzrasta i izvučeni su iz anketa skoro četvrt miliona 15-godišnjaka u 42 zemlje između 2014. i 2022. godine.

„Iako su rezultati uveliko varirali u različitim zemljama i regionima, najvažniji uočeni trend od (ankete o zdravstvenom ponašanju dece školskog uzrasta) 2014. je opadanje upotrebe kondoma u nekim zemljama i regionima među seksualno aktivnim petnaestogodišnjacima, ” rekao je dr Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu, u predgovoru izveštaja.

Rekao je da su rezultati, koji su takođe ispitivali upotrebu kontraceptivnih pilula, „zastrašujući“, ali „ne iznenađujući“, u svetlu zanemarenog seksualnog obrazovanja u mnogim zemljama. SZO i autori su pozvali donosioce odluka da učine više da ga poboljšaju.

U zemljama u kojima je dostupno seksualno obrazovanje „prilagođeno uzrastu“, „sve više je na udaru poslednjih godina zbog lažne premise da podstiče seksualno ponašanje“, dodao je Kluge.

Među ispitanim seksualno aktivnim tinejdžerima, procenat dečaka koji su rekli da su koristili kondom tokom poslednjeg seksualnog odnosa pao je na 61% u 2022. godini, sa 70% u 2014. Među ispitanicama devojčica, brojka je pala na 57% sa 63% više isti raspon.

Sve u svemu, udeo tinejdžera koji su izjavili da su imali snošaj ostao je „relativno stabilan“ od 2014. godine – sa svakim petim 15-godišnjim dečakom i 15% devojčica istog uzrasta koji su prijavili da su imali seks. Broj dečaka je neznatno opao u odnosu na 2018, kada je svaki četvrti prijavio da je imao snošaj.

Između ostalih otkrića, tinejdžeri iz siromašnijih porodica ili porodica sa „niskim blagostanjem“ su verovatnije prijavili da ne koriste kondom – svaki treći u poređenju sa svakim četvrtim među tinejdžerima iz bogatijeg porekla, saopštila je SZO za Evropu u Kopenhagenu u Danskoj. .

Upotreba kondoma među devojčicama bila je najmanja u Albaniji (24%), a najveća u Srbiji (81%), navodi se u izveštaju. Kod dečaka, najniža stopa korišćenja je bila u Švedskoj (43%), dok je najveća stopa bila u Švajcarskoj (77%).