Rusija zabranila ulazak za 92 američka državljana uključujući novinare i advokate zbog „rusofobičnog stava“ Vašingtona

Rusija zabranila ulazak za 92 američka državljana uključujući novinare i advokate zbog „rusofobičnog stava“ Vašingtona

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je zabranilo ulazak u zemlju za 92 američka državljana, uključujući novinare, advokate i ključne lidere vojno-industrijskih kompanija. Ova mera je uvedena zbog, kako je nazvano, „rusofobičnog stava“ administracije američkog predsednika Džoa Bajdena, prenosi Hina.

Rat u Ukrajini je doveo do najdublje krize u odnosima Moskve i Vašingtona od Hladnog rata, a ruske vlasti su izrazile zabrinutost zbog mogućeg povećanja zapadnih vojnih pomoći Ukrajini.

Na spisku osoba kojima je zabranjen ulazak nalaze se 14 zaposlenih u Volstrit džornalu, pet novinara Njujork tajmsa i četvoro novinara Vašington posta. Ova tri medija nisu odmah odgovorila na zahteve za komentar.

Ministarstvo je navelo da se zabrana odnosi na urednike i novinare „vodećih liberalno-globalističkih publikacija“ koje optužuje za proizvodnju i širenje „falsifikata“ o ruskim oružanim snagama. Takođe su istakli da je ovaj potez odgovor na „rusofobični pravac“ američke administracije, uz napomenu da su uvedene obimne sankcije ruskim političarima, preduzetnicima, naučnicima i novinarima.

„Podsećamo vlasti SAD na neizbežnost kažnjavanja za neprijateljske akcije, bilo da se radi o direktnom podsticanju (ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog) i njegovih sledbenika na akte agresije i terorističke napade ili pokušaje mešanja u unutrašnje stvari Ruske Federacije,“ saopštilo je ministarstvo.