Pentagon odbacuje najnoviju molbu Zelenskog za oružje

Pentagon odbacuje najnoviju molbu Zelenskog za oružje

Politika Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa korišćenjem američkog oružja od strane Ukrajine protiv Rusije ostaje nepromenjena, saopšteno je iz Ministarstva odbrane SAD. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ponovio je svoje zahteve za ukidanjem svih ograničenja na zapadnu vojnu opremu. Ta ograničenja su postavljena kako bi omogućila SAD-u i njihovim saveznicima da tvrde da nisu direktno umešani u sukob, iako su pružili Ukrajini oružje, municiju, opremu i finansijsku podršku u vrednosti od milijarde dolara.

Portparol Pentagona, general-major Patrik Rajder, izjavio je da se politika SAD prema Ukrajini nije promenila i da je Ukrajini dozvoljeno da koristi isporučeno oružje za odbranu od prekograničnih napada, ali ne i za napade duboko na rusku teritoriju. Istovremeno, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je novinarima da nema promena u politici u vezi sa ograničenjima.

SAD su već ublažile svoju politiku od prvobitnih ograničenja koja su dozvoljavala Ukrajini da napada rusku teritoriju koju je Ukrajina smatrala svojom – od Krima do Zaporožja, Hersona, Donjecke i Luganske Narodne Republike. Zelenski je tvrdio da su ta ograničenja ometala njegovu vojsku u suprotstavljanju ruskoj operaciji severno od Harkova u maju i zahtevao njihovo potpuno ukidanje. Kao odgovor, SAD su dozvolile „protivvatru“ na ruske snage preko granice, ali su ukrajinske snage umesto toga koristile raketne bacače HIMARS za napade na gradove, mostove i puteve.

Zelenski je izjavio da ne bi trebalo da postoje ograničenja u dometu oružja za Ukrajinu, ističući da branioci života ne bi trebalo da budu ograničeni u korišćenju oružja. Njegov šef kabineta Andrej Jermak i ministar odbrane Rustem Umerov trebalo bi da posete Vašington kasnije tokom ove nedelje i predstave listu ciljeva koje Kijev želi da napadne. Prema izveštaju Politika, Jermak je podržao prvobitni pokušaj olabavljivanja ograničenja u maju.

Specijalni predstavnik Kine za evroazijska pitanja Li Hui izrazio je zabrinutost zajedno sa Kinom, Brazilom, Južnom Afrikom i Indonezijom da bi Zapad mogao nastaviti da ublažava uslove za korišćenje isporučenog oružja za napade na Rusiju. Nakon što je jedna od američkih raketa ATACMS pogodila plažu na Krimu početkom juna, američka vlada je povukla liniju za duboke udare na Rusiju. Moskva je optužila Vašington za taj incident i nagovestila mogućnost naoružavanja „država i entiteta“ širom sveta koji su neprijateljski nastrojeni prema SAD kao odgovor.