Istraživači predlažu jeftin teleskop koji bi mogao da snima filmove o egzoplanetama

Istraživači predlažu jeftin teleskop koji bi mogao da snima filmove o egzoplanetama

Nedavna studija na serveru za preprint uvodi ambiciozan plan za razvoj teleskopa poznatog kao Big Fringe Teleskop (BFT), koji obećava da će unaprediti optičku interferometriju i revolucionalizovati proučavanje egzoplaneta. Preporučeni teleskop sastoji se od 16 teleskopa prečnika 0,5 metara, stvarajući efekte slične teleskopu prečnika 2,2 kilometra. BFT je dizajniran da omogući „filmove“ u realnom vremenu o egzoplanetama, poput onih kada Venera prolazi kroz Sunce, uz značajno smanjene troškove u poređenju sa postojećim optičkim interferometrima.

Prethodni optički interferometri, kao što su CHARA niz Univerziteta Džordžija i VTLI Evropske južne opservatorije, već su omogućili napredne slike zvezda i drugih astronomskih objekata, ali BFT nudi jedinstvene mogućnosti. Preporučeni teleskop će omogućiti uvid u detalje o sjajnim zvezdama, analoge Suncu i egzoplanetama u razmerama koje do sada nisu bile moguće.

Dr Gerard van Belle, astronom u Lovell opservatoriji, objašnjava motivaciju iza BFT-a, ističući da trenutni pristupi nisu u potpunosti istraženi. „Imamo uzbudljive naučne mogućnosti koje su zanemarene zbog fokusa na druge tehnologije,“ kaže dr van Belle. „BFT nudi pristupačan način da se istraže svetlije zvezde i egzoplaneti, zahvaljujući svojoj fleksibilnosti i troškovnoj efikasnosti.“

BFT će omogućiti proučavanje sjajnih zvezda glavnog niza, solarnih analoga, binarnih sistema i tranzita egzoplaneta sa velikom preciznošću. Pored toga, teleskop će koristiti nove metode za analizu atmosfere egzoplaneta, omogućavajući merenje njihovih veličina, gustina i sastava.

Jedna od glavnih prednosti BFT-a je njegova pristupačnost. Sa ukupnim troškom od oko 28,5 miliona dolara za svih 16 teleskopa, BFT je znatno jeftiniji od prethodnih optičkih interferometara kao što su GSU CHARA niz i VLT/VLTI. Manji teleskopi od 0,5 metara omogućavaju značajne uštede, dok zadržavaju potrebnu preciznost.

Sledeći koraci za BFT uključuju laboratorijska testiranja i terenska ispitivanja sa manjim brojem teleskopa. Ovaj pristup omogućava smanjenje rizika u poređenju sa tradicionalnim velikim projektima, jer omogućava testiranje performansi sa samo dva teleskopa pre nego što se svi elementi spoje.

BFT ne samo da obećava napredak u proučavanju egzoplaneta i zvezda, već takođe može značajno doprineti razumevanju uslova potrebnih za pronalaženje života izvan Zemlje. Sa planiranim filmovima u realnom vremenu i naprednim metodama analize, BFT predstavlja uzbudljivu budućnost za astronomiju i optičku interferometriju.