Predsednik Kine razgovarao sa premijerom Britanije, izrazio nadu u ‘zajedničke pobede’ dve zemlje

Predsednik Kine razgovarao sa premijerom Britanije, izrazio nadu u ‘zajedničke pobede’ dve zemlje

Kineski predsednik Si Đinping izrazio je nadu, tokom svog prvog razgovora sa novim premijerom Velike Britanije Kirom Starmerom, da će dve zemlje ostvariti „zajedničke pobede“, javila je danas kineska državna televizija Si-Si-Ti-Vi (CCTV).

Do telefonskog razgovora dva lidera došlo je danas, na inicijativu Kira Starmera, navodi CCTV i dodaje da je Si čestitao britanskom kolegi na tome što je prošlog meseca postao premijer.

„Kina želi da uspostavi ravnopravan dijalog sa Ujedinjenim Kraljevstvom, na osnovu međusobnog poštovanja (…) i da proširi saradnju (dve zemlje) u oblastima finansija, zelene ekonomije, veštačke inteligencije, itd“, rekao je Si, prema navodima CCTV.

Peking ima za cilj da obezbedi da „obostrana korist i zajedničke pobede čine osnovu odnosa“ Kine i Velike Britanije, dodao je on.

Kako je danas saopštio Dauning Strit, Starmer je rekao da se nada „otvorenim i iskrenim razgovorima“ sa Sijem o pitanjima koja stvaraju napetost između Londona i Pekinga, „kao što su Hong Kong, rat Rusije protiv Ukrajine i ljudska prava“.

Kina je 2023. godine bila peti najveći trgovinski partner Britanije.

Diplomatski odnosi dve zemlje značajno su se pogoršali tokom protekle decenije, naročito zbog sve čvršće kontrole Pekinga nad bivšom britanskom kolonijom Hong Kong.