Semaglutid smanjuje rizik od srčanih udara i drugih srčanih događaja kod gojaznih osoba sa kardiovaskularnim bolestima

Semaglutid smanjuje rizik od srčanih udara i drugih srčanih događaja kod gojaznih osoba sa kardiovaskularnim bolestima

Novi rezultati studije koju je vodio profesor Džon Dinfild sa UCL ukazuju na to da semaglutid, lek protiv gojaznosti, može značajno smanjiti rizik od velikih srčanih događaja kod gojaznih osoba sa kardiovaskularnim bolestima, bez obzira na prisustvo srčane insuficijencije. Istraživanje, objavljeno u The Lancet, prati prethodne rezultate koji su pokazali 20% smanjenje velikih srčanih događaja kod osoba sa gojaznošću ili prekomernom težinom i kardiovaskularnim bolestima.

Nove analize su uključivale podatke od 4.286 učesnika iz većeg ispitivanja semaglutida (SELECT), koji su bili nasumično dodeljeni da primaju semaglutid ili placebo. Rezultati su pokazali da je semaglutid povezan sa smanjenjem od 28% velikih srčanih događaja i 24% smanjenjem smrti povezane sa kardiovaskularnim bolestima u podgrupi učesnika sa srčanom insuficijencijom. Takođe, primećeno je smanjenje od 19% ukupne smrtnosti u ovoj grupi.

Profesor Dinfild ističe: „Naša prethodna analiza je pokazala da semaglutid koristi ljudima sa kardiovaskularnim oboljenjima koji su gojazni ili prekomerne težine. Ova nova studija pokazuje da, unutar te grupe, ljudi sa srčanom insuficijencijom imaju slične koristi kao i oni bez srčane insuficijencije.“

Studija je obuhvatila dve vrste srčane insuficijencije: očuvanu ejekcionu frakciju (kada srce normalno pumpa krv, ali se ne može pravilno napuniti) i smanjenu ejekcionu frakciju (kada srce pumpa manje krvi). Nalazi su pokazali da semaglutid donosi koristi bez obzira na vrstu srčane insuficijencije, što je značajno jer su tradicionalni tretmani često manje efikasni za osobe sa očuvanom ejekcionom frakcijom.

Semaglutid, koji je prvobitno razvijen za lečenje dijabetesa tipa 2, funkcioniše kao agonist GLP-1 receptora, pomažući u snižavanju nivoa šećera u krvi i potencijalno utičući na krvni pritisak i upalu. Ovaj lek je dostupan pod nazivima Vegovi i Ozempic, a britanski regulator je nedavno odobrio Vegovi za kardiovaskularnu upotrebu, iako NHS još uvek ne preporučuje ovaj lek za ovu svrhu.

Istraživači naglašavaju potrebu za daljim istraživanjima kako bi se dodatno procenio uticaj semaglutida na srčanu insuficijenciju. Takođe, potrebno je više studija koje će uključivati raznovrsnije etničke i polne grupe kako bi se dobila potpunija slika o efikasnosti leka.