Tenzije na Demokratskoj nacionalnog konvenciji: Odbijen zahtev za palestinsko-američkim govornikom

Tenzije na Demokratskoj nacionalnog konvenciji: Odbijen zahtev za palestinsko-američkim govornikom

Lideri pokreta „Neposvećeni“, koji su prikupili stotine hiljada glasova na demokratskim predizborima kao izraz protesta protiv rata između Izraela i Hamasa, suočili su se sa odbijanjem svog zahteva za uključivanje govornika palestinskog porekla na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji. Nakon višenedeljnih pregovora, lideri pokreta su obavešteni od strane zvaničnika Demokratskog nacionalnog komiteta da neće biti omogućeno govorniku palestinskog porekla da se obrati na konvenciji, što je izazvalo nezadovoljstvo među aktivistima.

Vođa pokreta, Abas Alavije, izrazio je šok zbog odluke, navodeći da su pregovori do tada izgledali pozitivno. Kao odgovor, Alavije i drugi delegati organizovali su protest ispred Ujedinjenog centra u Čikagu, gde se konvencija održava, obećavajući da će ostati na licu mesta do ispunjenja njihovog zahteva.

Odbijanje ovog zahteva usledilo je nakon što su roditelji izraelsko-američkog taoca, kojeg drži Hamas, govorili na konvenciji, što je dodatno izazvalo kritike sa leve strane političkog spektra. Mnogi demokratski lideri, uključujući predstavnika iz Kalifornije Ro Khannu i gradonačelnika Čikaga Brendona Džonsona, pozvali su stranku da preispita ovu odluku, ističući važnost omogućavanja glasova palestinskih Amerikanaca na konvenciji.

Ovaj incident razotkriva tenzije unutar Demokratske stranke, dok se približavaju predsednički izbori 2024. godine. Aktivisti su izrazili zabrinutost da će pitanje prekida vatre u ratu između Izraela i Hamasa, kao i drugi zahtevi poput embarga na oružje Izraelu, imati veliki uticaj na ishod novembarskih izbora, posebno u ključnim državama poput Mičigena.