Nesreća na železnici u Egiptu: Dve osobe poginule, dve povređene nakon što je voz iskočio iz šina

Nesreća na železnici u Egiptu: Dve osobe poginule, dve povređene nakon što je voz iskočio iz šina

U sredu je na severnoj obali Egipta došlo do ozbiljne železničke nesreće u kojoj su dve osobe poginule, a dve su povređene, saopštila je kancelarija lokalnog guvernera. Nesreća se dogodila u gradu Borg el Arab, zapadno od Aleksandrije, kada je kamion koji je bio na šinama uzrokovao sudar sa putničkim vozom.

Voz koji je dolazio iz grada El-Dabaa iskočio je iz šina usled sudara s kamionom. Prema izveštaju kancelarije guvernera Aleksandrije, kamion je bio na šinama u trenutku kada je trebao biti zatvoren za prolaz voza.

Iskakanje vozova iz šina i železnički sudari česti su u Egiptu zbog zastarelog železničkog sistema i lošeg upravljanja. Egipatska vlada je u poslednjim godinama najavila brojne inicijative za modernizaciju železnica.

Predsednik Abdel Fatah el-Sisi je 2018. godine izjavio da će biti potrebno oko 250 milijardi egipatskih funti (oko 8,13 milijardi dolara) za renoviranje zanemarenog železničkog sistema. Najsmrtonosnija železnička nesreća u Egiptu dogodila se 2002. godine, kada je više od 300 ljudi poginulo u požaru na noćnom vozu koji je putovao iz Kaira u južni Egipat.