Amazonska suša može imati dugotrajne efekte na ciklus ugljenika

Amazonska suša može imati dugotrajne efekte na ciklus ugljenika

El Ninjo 2015–2016 snažno je pogodio sliv Amazona, uzrokujući sušu koja je ozbiljno smanjila nadzemnu vegetaciju i izazvala izbacivanje skoro 1 gigatona ugljenika u atmosferu.

Junjie Liu i kolege su otkrili da, dok je bilo potrebno više od godinu dana da se nadzemna biomasa oporavi, oporavak Amazona od ukupnog gubitka ugljenika, uključujući podzemnu biomasu i ugljenik u tlu, trajao je još duže. U stvari, ukupne zalihe ugljenika širom basena još uvek se nisu vratile na nivoe pre suše do kraja 2018.

Studija, koja se pojavila u AGU Advances, ispitala je tri različita područja Amazona – severoistok, tropsku zapad-jugozapadnu kišnu šumu i jugoistočnu suvu savanu. Istraživači su koristili devetogodišnje mesečne satelitske podatke o bruto primarnoj proizvodnji, emisijama požara i neto razmeni biosfere da bi ispitali kako suša izazvana sušom u atmosferi i zemljištu utiče na tokove ugljenika.

Oni su izvestili da se severoistočni Amazon, region koji je najteže pogođen sušom, i dalje suočava sa kumulativnim gubitkom od 0,6 gigatona ugljenika do decembra 2018. kao rezultat El Ninja 2015–2016. Deficit je uglavnom bio posledica smanjene fotosinteze (i pratećeg unosa ugljenika) vegetacijom pod stresom vode.

U jugoistočnoj savani gubitak ugljenika je delimično izazvan požarom. A na zapadu-jugozapadu, gubitak vode može oštetiti biljke. Tipično je da se unos ugljenika smanji kao odgovor na suvoću atmosfere i nedostatak podzemnih voda, ali istraživači su otkrili da je unos ugljenika opao tri puta više nego što se očekivalo.

Kako suša i dalje traje u Amazoniji, ključni procesi kruženja ugljenika mogu i dalje biti pod uticajem visokih temperatura, sušnih uslova i deficita skladištenja vode. Problemi sa snabdevanjem vodom i potražnjom mogli bi, primetio je tim, da transformišu Amazon iz ponora ugljenika u izvor ugljenika.