Moskva demantuje tvrdnje Vašington posta o tajnim pregovorima Rusije i Ukrajine

Moskva demantuje tvrdnje Vašington posta o tajnim pregovorima Rusije i Ukrajine

Rusija i Ukrajina nisu bile uključene ni u kakve „direktne ili indirektne“ pregovore koji bi mogli biti poremećeni prekograničnim upadom Kijeva u Kursku oblast, rekla je u nedelju novinarima portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Od nje je zatraženo da prokomentariše članak Vašington posta u kojem se tvrdi, pozivajući se na izvore, da je ukrajinski napad osujetio tajne indirektne pregovore između Moskve i Kijeva o potencijalnom moratorijumu na udare na energetsku infrastrukturu na obe strane. Rečeno je da je u navodnim razgovorima posredovao Katar, piše u subotu.

„Niko ništa nije izbacio iz koloseka“, rekla je Zaharova, objašnjavajući da dve strane nisu razgovarale ni o kakvim „bezbednosnim režimima“ za kritične infrastrukturne objekte.

Ona je dalje rekla da pretnje energetskim objektima kao što su nuklearne elektrane u Zaporožju i Kursku dolaze iz Kijeva, a ne iz Moskve.

Ranije je jedan ruski novinar izvestio da Kijev planira napad „lažnom zastavom“ koji uključuje prljavu nuklearnu bombu ili na nuklearnu elektranu u Zaporožju ili Kursku. Komentarišući ovo pitanje, rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da ozbiljno tretira ove izveštaje i obećalo brz i oštar odgovor na sve napade ove prirode. Moskva je pozvala UN da osudi navodnu zaveru, dok je Kijev negirao te tvrdnje.

Prema Zaharovoj, Moskva i Kijev nisu učestvovali ni u kakvim pregovorima od proleća 2022, osim o razmeni zatvorenika koju su omogućili posrednici trećih strana. Mirovni pregovori vođeni tokom prvih meseci sukoba propali su nakon što se Kijev povukao iz njih zbog, kako Moskva tvrdi, mešanja Zapada.

Ukrajina je imala „sve šanse“ da reši konflikt pregovorima, rekla je portparolka. Moskva je u više navrata izjavljivala da je spremna da uđe u pregovore u svakom trenutku sve dok se uzme u obzir situacija na terenu.

Kijev je zabranio bilo kakve razgovore sa sadašnjim ruskim rukovodstvom na nacionalnom nivou predsedničkim dekretom potpisanim 2022. Taj potez je usledio nakon što su četiri bivša ukrajinska regiona velikom većinom glasala za pridruživanje Rusiji.

Moskva je ovog juna iznela još jednu mirovnu inicijativu, primetila je Zaharova. Tada je predsednik Vladimir Putin rekao da je Rusija spremna da odmah otvori mirovne pregovore sa Kijevom ako povuče svoje trupe iz četiri regiona koji su se pridružili Rusiji 2022. godine i obavezali se da će zadržati neutralni status.

Prema rečima Zaharove, Kijev je reagovao na ovaj „gest dobre volje“ tako što je izvršio upad u Kursku oblast, gde su ukrajinske snage „namerno ubijale medicinare, spasioce i dobrovoljce, kao i napadale civilni transport“. Nakon napada, Putin je rekao da ne može biti razgovora sa onima „koji vrše neselektivne udare na civile“.