Novo staklo sa samoizlečivim svojstvima moglo bi postati ključno u svemirskim istraživanjima

Novo staklo sa samoizlečivim svojstvima moglo bi postati ključno u svemirskim istraživanjima

Naučnici su razvili revolucionarni oblik stakla koji može da se samoizleči nakon što je oštećen gama zračenjem. Ova inovacija, predvođena inženjerom Mjungku Kangom sa Univerziteta Alfred, otkriva materijal sa izuzetnim potencijalom za upotrebu u ekstremnim okruženjima, poput svemirskih misija i radioaktivnih područja.

Istraživanja su pokazala da halkogenidna stakla, koja uključuju elemente poput sumpora, germanijuma i antimona, mogu da se obnove nakon izlaganja gama zračenju. Staklo je postavljeno u iradiatore sa kobalt-60, sintetičkim radioaktivnim izotopom, što je izazvalo mikroskopske defekte u strukturi stakla. Nakon što je staklo izloženo ovim uslovima, pokazalo je sposobnost da se vrati u svoje prvobitno stanje tokom 30 dana na sobnoj temperaturi.

Ovaj materijal može imati značajne primene, posebno u svemirskim okruženjima gde gama zračenje može uzrokovati oštećenja. Pored toga, može se koristiti kao izdržljiv, reverzibilni senzor zračenja za ekstremna okruženja. Stručnjaci očekuju da će ovo otkriće otvoriti vrata za razvoj novih materijala sa sličnim sposobnostima samoizlečenja.

Tim istraživača planira da nastavi sa razvojem ovih naočara i istraži druge oblike stakla i keramike koje mogu da izdrže zračenje. Ovo istraživanje može dovesti do novih, lakih i izdržljivih optičkih platformi koje će unaprediti tehnologiju u različitim industrijama.

Ova studija je objavljena u časopisu Materials Research Society Bulletin.