SAD odobrile prodaju projektila i opreme za PVO sisteme Patriot Nemačkoj u vrednosti od pet milijardi dolara

SAD odobrile prodaju projektila i opreme za PVO sisteme Patriot Nemačkoj u vrednosti od pet milijardi dolara

Sjedinjene Američke Države odobrile su prodaju oko 600 projektila i dodatne opreme za sisteme protivvazdušne odbrane Patriot Nemačkoj, u transakciji vrednoj pet milijardi dolara.

Ovaj potez, prema saopštenju američke Agencije za saradnju u oblasti odbrane (DSCA), ima za cilj da „konsoliduje spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost SAD jačanjem bezbednosti NATO saveznika, koji su ključni za ekonomsku i političku stabilnost u Evropi.“

Prodaja će značajno povećati sposobnosti Nemačke da se suoči sa sadašnjim i budućim pretnjama, što će ojačati njene odbrambene kapacitete. Ova transakcija dolazi u trenutku kada je Nemačka pojačala svoje napore u pružanju vojne pomoći Ukrajini, posebno nakon ruske invazije 2022. godine.

Nakon odobrenja Stejt departmenta, DSCA je poslala obaveštenje američkom Kongresu, koji mora dati konačno odobrenje za ovu prodaju.

Nemačka je ranije donirala nekoliko sistema Patriot Ukrajini, čija infrastruktura je pod konstantnim napadima ruskih aviona i bespilotnih letelica, čime je potreba za dodatnim sredstvima za protivvazdušnu odbranu postala sve urgentnija.

Berlin je postao drugi najveći pružalac vojne pomoći Kijevu, odmah posle Sjedinjenih Američkih Država.