Američki tužioci nameravaju da sude meksičkom narko bosu ‘El Majo’ Zambadi na više lokacija u SAD

Američki tužioci nameravaju da sude meksičkom narko bosu ‘El Majo’ Zambadi na više lokacija u SAD

Ismael „El Majo“ Zambada, visoki lider i suosnivač meksičkog kartela Sinaloa, suočava se sa mogućnošću da bude prebačen iz Teksasa u Njujork radi suđenja, nakon što su tužioci u četvrtak podneli zahtev za njegov premještaj. Zambada, koji je uhapšen prošlog meseca zajedno sa sinom ozloglašenog Hoakina „El Čapa“ Guzmana, suočava se sa optužbama na više lokacija u SAD.

Zambada, koji je sada u dobi od 76 godina, optužen je za zaveru za reketiranje, zaveru za drogu i druga krivična dela. On se izjasnio da nije kriv na saveznom sudu u El Pasu, Teksas. U međuvremenu, federalni tužioci iz Teksasa zatražili su od suda da održi saslušanje kako bi omogućili proceduralne korake za njegov premještaj u Njujork.

Optužbe protiv Zambade u Njujorku uključuju vođenje kontinuiranog zločinačkog poduhvata, zaveru za ubistvo i krivična dela protiv droge. Njujorška jurisdikcija je poznata po presudama protiv članova kartela Sinaloa, uključujući presudom protiv „El Čapa“ Guzmana 2019. godine, kada je osuđen na doživotni zatvor.

Zambadini advokati su primili zahtev za komentar, ali nisu još uvek odgovorili. Federalni tužioci u Bruklinu odbili su da komentarišu detalje slučaja.

Takođe, sin Hoakin Guzman Lopez, uhapšen zajedno sa Zambadom, izjasnio se da nije kriv za trgovinu drogom i druge optužbe pred saveznih sudom u Čikagu. Ako se Zambada premesti u Njujork, njegov postupak će se odvijati nakon završetka slučaja protiv Guzmana.