Nova metoda snimanja otkriva gljivične infekcije uzrokovane Aspergillus fumigatusom brže nego ranije

Nova metoda snimanja otkriva gljivične infekcije uzrokovane Aspergillus fumigatusom brže nego ranije

Istraživači iz Kliničkog centra Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) i Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv razvili su i testirali novu metodu snimanja koja će omogućiti specifično otkrivanje gljivičnih infekcija Aspergillus fumigatus na vreme u budućnosti, bez potrebe. za invazivne procedure. Kašnjenja u dijagnostici gljivičnih infekcija uzrokovanih Aspergillusom i drugim gljivama mogu da dovedu imunokompromitovane pacijente u rizik od ozbiljnijih bolesti ili čak smrti.

Studija je objavljena u časopisu Science Translational Medicine.

Zbog svog prisustva u životnoj sredini, mnoge gljive su evoluirale da koriste i druge izvore goriva osim glukoze, kao što je razlaganje složenih šećera u jednostavne za proizvodnju energije. Aspergillus može razgraditi specifičan šećer, celobiozu, na dva molekula glukoze, dok većina drugih mikroba i ljudskih ćelija ne može. Istraživači su razvili radioaktivnu verziju celobioze, koja se – kada se ubrizgava u krv – može vizualizovati u telu pomoću skenera pozitronske emisione tomografije (PET).

U ovoj studiji, radioaktivna celobioza ([ 18 F]-fluorocelobioza, [ 18 F]-FCB) je ubrizgana miševima sa gljivičnim infekcijama koje su zatim snimljene korišćenjem specijalizovanog PET skenera za male životinje. Miševi su pokazali akumulaciju radioaktivnosti, dok miševi sa bakterijskim infekcijama ili sa neinfektivnom inflamacijom nisu.

Istraživači su takođe otkrili da isti radioaktivni tragač, [18 F]-FCB, može da utvrdi da li miševi sa gljivičnim infekcijama reaguju na lečenje putem PET slika snimljenih pre i posle početka lečenja.