Tabaković: Inflacija će se u narednom periodu kretati u granicama cilja

Tabaković: Inflacija će se u narednom periodu kretati u granicama cilja

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da će inflacija u Srbiji nastaviti da se kreće u granicama cilja i u naredne dve godine.

Ona je na prezentaciji izveštaja o inflaciji, rekla da će inflacija najpre usporiti na četiri odsto krajem ove godine, a zatim će se tokom naredne godine postepeno približiti centralnoj vrednosti cilja od tri odsto.

„Kao i u većini drugih zemalja. Bazna infacija  se od maja kreće na višem nivou od ukupne. Prethodnih meseci ona se stabilizovala na nivou od oko pet odsto međugodišnje. Ipak očekujemo da i bazna inflacija uspori do kraja godine i približi se ukupnoj inflaciji u narednoj godini“, rekla je Tabaković.

Navela je i da je prethodni period obeležio povratak inflacije  u granice cilja i dalji pad inflacijskog očekivanja što je omogućilo da centralna banka započne ublažavanje monetarne politike.

Tabaković je rekla i da je rast BDP u prvoj polovini godine bio brži od očekivanog, zbog čega je projekcija privrednog rasta za ovu godinu povećana na 3,8 odsto uz kako je naglasila dalje ubrzanje na četiri do pet odsto u naredne dve godine.