Upozorenje za putnike: Virus Oropouche potvrđen u Evropi

Upozorenje za putnike: Virus Oropouche potvrđen u Evropi

Zdravstveni zvaničnici iz Europe izdali su upozorenje putnicima nakon što je prvi put potvrđeno 19 slučajeva virusa Oropouche u Evropi. Svi zaraženi nedavno su se vratili sa odmora u Kubi i Brazilu, gde je trenutno epidemija virusa u punom jeku.

Virus Oropouche prenosi se insektima, poput mušica i komaraca, i najrasprostranjeniji je u Južnoj Americi. Iako obično nije fatalan, može izazvati ozbiljne komplikacije poput encefalitisa i meningitisa, a postoji i povezanost sa pobačajem i urođenim manama.

Epidemije su se uglavnom dešavale u tropskim područjima, ali je broj slučajeva ove godine naglo porastao, sa više od 8.000 potvrđenih infekcija u Americi. U Brazilu je broj slučajeva porastao sa 832 prošle godine na više od 7.000 ove godine, što uključuje i dva smrtna slučaja.

Faktori kao što su klimatske promene, krčenje šuma i povećano kretanje ljudi mogli bi doprineti trenutnoj epidemiji. Mutacije virusa takođe mogu igrati ulogu.

Trenutno ne postoji vakcina protiv virusa Oropouche. Putnici u pogođenim oblastima treba da koriste repelente, nose dugu odeću i preduzmu druge mere zaštite od ujeda insekata. U Evropi, iako je potvrđeno nekoliko uvezenih slučajeva, rizik od lokalnog prenosa smatra se veoma niskim.

Preporučuje se putnicima da budu oprezni i da se informišu o rizicima pre putovanja u područja gde je virus prisutan.