Da li su Andromeda i Mlečni put osuđeni na sudar? Možda ne

Da li su Andromeda i Mlečni put osuđeni na sudar? Možda ne

Naučnici su otkrili galaksiju Andromeda, poznatu kao M31, pre nekoliko stotina godina, a pre oko jednog veka, shvatili smo da je imala negativnu radijalnu brzinu prema Mlečnom putu. Drugim rečima, na kraju bi se dve galaksije spektakularno spojile. To je od tada poznato astronomima, ali da li je to zaista istina?

Novi rad istraživača sa Univerziteta u Helsinkiju koji je postavljen na arXiv preprint server razmatra nekoliko zbunjujućih faktora, uključujući gravitacioni uticaj drugih galaksija u našoj lokalnoj grupi, i otkriva samo 50% šanse da će se Mlečni put spojiti sa Andromedom u narednih 10 milijardi godina.

Čini se da je to prilično velika stvar da se pogreši fizika. Dakle, kako su autori došli do tog zaključka? Oni su objasnili problem koji je u poslednje vreme popularizovan u medijima – problem sa tri tela – ili u ovom slučaju, četiri tela. A sa tim problemom dolazi i mnogo neizvesnosti, zbog čega još uvek postoji 50% šanse da se ovaj ogroman događaj ipak dogodi.

Razmišljanje o Andromedi i Mlečnom putu u izolaciji ne uzima u obzir druge galaksije u onome što znamo kao „Lokalna grupa“. Ovo obuhvata približno 100 manjih galaksija različitih orijentacija, rastojanja i brzina.

Najveća od preostalih galaksija je galaksija Triangulum, M33, koja je udaljena oko 2,7 miliona svetlosnih godina i sastoji se od više od 40 milijardi zvezda. To je oko 40% od oko 100 milijardi zvezda na Mlečnom putu, ali samo 4% od skoro 1 bilion zvezda za koje se procenjuje da postoje u Andromedi. Ipak, oni bi imali sopstvenu gravitaciju, iskrivljavajući uprošćenu dinamiku između Andromede i Mlečnog puta.

Dodatno zbunjujući tu dinamiku je Veliki Magelanov oblak, koji je ili druga ili treća najbliža galaksija našoj na udaljenosti od samo 163.000 svetlosnih godina. Ovo je nešto veće od prečnika Mlečnog puta, 105.700. U njemu se takođe nalazi oko 20 milijardi zvezda, tako da iako je još manje masivan od M33, i dalje ima veliku gravitaciju.

Autori su uzeli u obzir gravitaciono privlačenje obe te druge galaksije u svojim proračunima putanja Mlečnog puta i Andromede u narednih nekoliko milijardi godina. Otkrili su da bi komplikovani ples astronomskih divova potencijalno mogao da dovede do scenarija u kojem se dve galaksije ne spajaju. Međutim, postojao je još jedan značajan faktor u njihovim proračunima: neizvesnost.

Naučnici nikada ne vole neizvesnost. U stvari, veliki deo njihovih istraživanja pokušava da postavi granice na određene parametre, poput brzine rotacije galaksija ili udaljenosti između njih. Nažalost, uprkos njihovoj blizini, postoji mnogo nesigurnosti oko četiri galaksije korišćene u studiji, a te nesigurnosti otežavaju precizne proračune efekata njihovog gravitacionog i rotacionog privlačenja.

Razvijanje procena umesto konkretnih brojeva je jedan od načina na koji se naučnici često bave neizvesnošću, a u ovom slučaju, ta procena je pala tačno na 50% u smislu da li će se dve galaksije sudariti ili ne. Međutim, još uvek postoji mnogo neizvesnosti u toj proceni, a mnogo više zbunjujućih faktora, uključujući druge galaksije u lokalnoj grupi, će uticati na konačni ishod.

Na kraju, vreme će pomoći u rešavanju misterije, ali to je veoma dugo na skali spajanja galaksija. Ako se to uopšte desi, spajanje Mlečnog puta i Andromede će se desiti dugo nakon što naše sunce izgori, a ljudi će ili izumreti sa njim ili pronaći način da se prošire na nove zvezde. I ako u tom trenutku dobijemo lak pristup resursima dodatne galaksije, to bi bilo još bolje za nas.