Mercedes-Benz Koreja otkriva dobavljače baterija nakon velikog požara na parkingu

Mercedes-Benz Koreja otkriva dobavljače baterija nakon velikog požara na parkingu

Mercedes-Benz Koreja je u utorak objavio imena svojih dobavljača baterija za električna vozila, u pokušaju da se suoči sa javnim gnevom nakon što je jedan od njihovih automobila eksplodirao na parkingu ranije ovog meseca. Požar koji je izbio 1. avgusta oštetio je stotine vozila i izazvao nacionalnu paniku, što je dovelo do uvođenja ad hoc ograničenja na parkiralištima širom Južne Koreje.

Južna Koreja, glavni proizvođač baterija i električnih vozila, beleži značajan porast prodaje električnih automobila, koji su činili 9,3% novih vozila kupljenih prošle godine. Mercedes-Benz model EKE 350, čija je baterija proizvedena od strane kineske kompanije Farasis Energy, bio je pogođen eksplozijom koja je izazvala požar i uništila 40 vozila na parkingu. Oko 23 osobe su hospitalizovane zbog udisanja dima.

Preliminarni izveštaji sugerišu da je požar mogao biti uzrokovan baterijom, zbog problema sa toplotnim beženjem u baterijskim ćelijama. Vatrogasne vlasti istražuju da li je sistem prskalica na parkingu bio deaktiviran u kritičnim momentima požara, a lokalni mediji spekulišu da je možda došlo do greške u aktivaciji sistema.

Kancelarija za koordinaciju politike Južne Koreje najavila je preporuku za obavezno obelodanjivanje informacija o brendu baterija za sve električne automobile u zemlji, kako bi se smanjila zabrinutost javnosti. Takođe, planira se sprovođenje hitnih pregleda protivpožarnih sistema u podzemnim parking garažama i pružanje besplatnih inspekcija električnih vozila.

Osim Farasis Energy, Mercedes-Benz koristi baterije od drugih dobavljača uključujući južnokorejske LG Energy Solution i SK On, kao i kineski CATL. Ovaj incident je pojačao javni zahtev za obaveznim otkrivanjem dobavljača baterija od strane proizvođača električnih vozila.