Zdravlje creva: Kako neobični simptomi mogu ukazivati na probleme sa varenjem

Zdravlje creva: Kako neobični simptomi mogu ukazivati na probleme sa varenjem

Velnes industrija je postavila zdravlje creva u prvi plan, i to sa dobrim razlogom. Stanje našeg digestivnog sistema utiče na različite aspekte našeg blagostanja, od raspoloženja do zdravlja kože. Dok je nadimanje dobro poznat znak upale creva, drugi pokazatelji mogu biti suptilni i lako ih se prevideti.

Dr Kenet Braun, gastroenterolog sa sertifikatom odbora, objasnio je za Vell and Good da su problemi sa varenjem često najočigledniji pokazatelj upale creva. Nadimanje, uzrokovano zarobljenim gasom u gornjem delu GI trakta, može signalizirati stanja kao što su prekomerni rast bakterija u tankom crevu ili druge upalne probleme.

Stanja kože takođe mogu odražavati zdravlje creva. „Mikrobiom creva modulira odgovor imunog sistema na upalu, utičući na razvoj i napredovanje stanja kože“, rekao je Braun. Neobjašnjive pojave akni, ekcem ili neobično suva koža mogu ukazivati na nesrećna creva.

Umor i nesanica su dodatni znaci upale creva, uglavnom zbog uloge serotonina u regulisanju cirkadijalnih ritmova. „Serotonin je gradivni blok melatonina, koji je povezan sa održavanjem u našim pravilnim ciklusima spavanja. Istraživanja dokazuju da su naša creva glavni izvor proizvodnje melatonina“, objasnio je Braun. Neuravnotežen mikrobiom može poremetiti obrasce spavanja i izazvati nesanicu.

Još jedan podmukli simptom? Stalna žudnja za šećerom. Braun je izjavio: „Kada jedete ishranu bogatu prerađenom hranom i šećerom, vaš mikrobiom se menja da bi favorizovao bakterije koje vole šećer. Ove bakterije oslobađaju hemikalije koje signaliziraju potrebu vašeg mozga za više šećera“, održavajući ciklus upale.

Ako imate ove znake nezdravih creva, razmislite o usvajanju antiinflamatorne dijete bogate voćem, povrćem i celim žitaricama. Probiotici takođe mogu pomoći u uspostavljanju ravnoteže u vašem crevnom mikrobiomu. Međutim, konsultujte se sa zdravstvenim radnikom ako simptomi ne nestanu ili ometaju vašu dnevnu rutinu.