MRI tehnika precizno predviđa rizik od srčane insuficijencije u opštoj populaciji

MRI tehnika precizno predviđa rizik od srčane insuficijencije u opštoj populaciji

MRI skeniranje moglo bi da zameni invazivne testove srca, jer nova istraživanja pokazuju da mogu pouzdano da procene pritisak unutar srca kako bi predvideli da li će pacijent razviti srčanu insuficijenciju.

Istraživanje sa Univerziteta Istočne Anglije (UEA) i Univerziteta Kueen Mari u Londonu takođe je identifikovalo ključne faktore rizika za povećanje pritiska u srcu, što dovodi do srčane insuficijencije. Ovi faktori rizika uključuju starije od 70 godina, visok krvni pritisak, gojaznost, konzumiranje alkohola i muškost.

Rad, „Faktori rizika za povišeni pritisak punjenja leve komore usled kardiovaskularne magnetne rezonance: prognostički uvidi,“ objavljen je u časopisu ESC Heart Failure.

Ko-stariji autor dr Pankaj Garg, sa Medicinske škole UEA u Norviču, rekao je: „Srčana insuficijencija je smrtonosno stanje koje je rezultat porasta pritiska. Jedan od najznačajnijih nalaza ove studije je da merenje pritiska izvedeno MRI može pouzdano predvideti da li pojedinac će razviti srčanu insuficijenciju.

„Ovaj napredak sugeriše da bi magnetna rezonanca srca mogla potencijalno da zameni invazivne dijagnostičke testove. Učesnici sa višim srčanim pritiskom izmerenim magnetnom rezonancu imali su petostruko povećan rizik od razvoja srčane insuficijencije tokom šest godina.“

Prethodna pionirska istraživanja koja su uključivala UEA i univerzitete u Šefildu i Lidsu pokazala su da tehnike MRI srca mogu proceniti pritisak u srcu koji je povezan sa simptomima i znacima srčane insuficijencije.

Međutim, do danas ostaje nepoznato da li pritisci dobijeni MRI srca mogu predvideti rizik od srčane insuficijencije u opštoj populaciji.

Analizirajući podatke od više od 39.000 učesnika UK Biobanke, ovo najnovije istraživanje pokazuje da promene pritiska otkrivene magnetnom rezonancom mogu da identifikuju rizik od srčane insuficijencije bez invazivnih procedura.

Ko-stariji autor dr. Nai Aung, sa istraživačkog instituta Villiam Harvei na Univerzitetu Kueen Mari u Londonu, rekao je: „Pored toga, identifikovali smo ključne faktore rizika za razvoj visokog srčanog pritiska: starost preko 70 godina, visok krvni pritisak, gojaznost, konzumiranje alkohola i muški rod.

„Kombinovanjem ovih faktora razvili smo model za predviđanje individualnog rizika od srčane insuficijencije. Ovaj napredak omogućava prevenciju, rano otkrivanje i lečenje srčane insuficijencije, što bi moglo da spase mnoge živote.“

MRI srca je vrsta skeniranja koja koristi moćne magnete i radio talase za kreiranje detaljnih slika srca. Za razliku od rendgenskih zraka ili CT skeniranja, ne koristi štetno zračenje.

U ovom istraživačkom radu, oba tima su analizirala podatke MRI srca od 39.000 učesnika biobanke u Velikoj Britaniji koristeći tehnike veštačke inteligencije i procenili pritisak unutar srca. Zatim su procenili faktore rizika svakog pojedinca i njihove šanse za razvoj srčane insuficijencije u budućnosti tokom šestogodišnjeg perioda praćenja.

Istraživanje je zajednički vodio Univerzitet Istočne Anglije u partnerstvu sa Univerzitetom Kraljice Marije u Londonu. Ostale doprinose dali su bolnica St Bartholomev’s u Londonu, Univerzitetske bolnice Norfolk i Norvich, univerziteti Lids i Sheffield, Health Data Research UK i Institut Alan Turing.

UK Biobank je velika biomedicinska baza podataka i istraživački resurs koji sadrži deidentifikovane genetske, životne i zdravstvene informacije i biološke uzorke od pola miliona učesnika iz Ujedinjenog Kraljevstva.