Danska pojačava bezbednost zbog „dece vojnika“

Danska pojačava bezbednost zbog „dece vojnika“

Danska je pojačala bezbednost duž granice sa Švedskom nakon serije pucnjava koje su se dogodile, uključujući maloletne počinioce koji su prešli iz Švedske. Ministar pravde Peter Humelgaard istakao je ozbiljnost situacije i najavio pojačano prisustvo policije duž granice, posebno na prelazima preko moreuza Oresund koji povezuje dve zemlje. Švedski ministar pravde Gunar Stromer podržao je ove mere kao neophodne u borbi protiv kriminalnih grupa koje deluju preko granice. Nasilje povezano sa bandama eskaliralo je u Danskoj, a Humelgard je istakao da su neki od izvršilaca regrutovani iz Švedske, dok se koreni sukoba protežu do ljudi iz različitih zemalja poput Libana, Iraka i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Švedska se suočava sa dugotrajnim problemom nasilja i visokog nivoa kriminala u imigrantskim naseljima. U poslednje vreme, Dansku je potresao niz nasilnih incidenata, uključujući pucnjave i napade granatama. U jednom od napada u Kopenhagenu ubijen je muškarac, a žena je ranjena, dok su u drugim incidentima uhapšeni švedski državljani osumnjičeni za pucnjave. Povećana je prisutnost sigurnosnih kamera u cilju suzbijanja nasilja i kriminala.

Mediji su izvestili o aktivnostima kriminalnih grupa koje nude velike sume novca za izvršenje nasilnih dela poput ubistava i vandalizma. Ponude za takve poslove su široko dostupne na društvenim mrežama, gde se specifične sume novca nude za različite vrste nasilja. Ovakve informacije ukazuju na duboko ukorenjen problem nasilja i kriminala koji zahteva ozbiljan pristup i saradnju između zemalja u regionu.