Mala matura u avgustovskom roku od 14. do 16.

Mala matura u avgustovskom roku od 14. do 16.

Završni ispit u avgustovskom roku zakazan je za 14, 15. i 16. avgusta, a polažu ga samo oni učenici osmog razreda koji iz različitih objektivnih razloga nisu mogli da ga polažu u junskom roku.

Test iz srpskog đaci će rešavati 14. avgusta od 9 do 11 sati. Dan kasnije radiće zadatke iz matematike, dok je za 16. avgust planiran test iz predmeta po izboru (istorija, geografija, fizika, hemija, biologija).

Preliminarni rezultati biće objavljeni u ponedeljak 19. avgusta, a istog dana biće objavljeni i konačni rezultati. Upis učenika u srednje škole u trećem upisnom krugu biće neposredno u školi u četvrtak i petak, 22. i 23. avgusta.

Ima učenika koji izlaze na sva tri testa, ali ima i đaka koji polažu samo srpski, ili samo matematiku ili samo treći test po izboru.

Završni ispit je obavezan za sve učenike koji su završili osmi razred, jer je to kruna osnovnog obrazovanja. Đaci ne mogu da padnu na maloj maturi, ali je ostvareni broj bodova važan za upis u željenu srednju školu.

Na svakom testu radi se po 20 zadataka i bodovi sa testovi iz matematike i srpskog množe se koeficijentom 0,7, dok se treći test množi koeficijentom 0,6. Primera radi, ukoliko učenik uradi sve zadatke iz matematike, ostvari 20 poena, taj broj se množi sa 0,7, što znači da može maksimalno da ostvari 14 bodova.