Petrović odbacuje kritiku Vučevića: „Klasika radikalske retorike“

Petrović odbacuje kritiku Vučevića: „Klasika radikalske retorike“

Draža Petrović, glavni urednik lista Danas, oštro je kritikovao izjavu premijera Srbije Miloša Vučevića o protestima protiv rudarenja litijuma, nazivajući njegovu retoriku „klasičnom radikalskom i naprednjačkom“.

Vučević je na društvenoj mreži X optužio demonstrante da su „raspala banda“ koja ne mari za životnu sredinu i zdravlje ljudi, dodajući da se ekolozi pripremaju da „iskopaju najveću raku u zgradi Predsedništva“. Prema njegovim rečima, protesti su podržani od strane stranih službi i radikalnih grupa.

Petrović je u emisiji N1 Direktno komentarisao Vučevićevu izjavu, rekavši da nije iznenađen njegovim stavom. „Od Miloša Vučevića niste mogli očekivati ništa drugo osim klasične radikalske retorike, gde se pominju Kurti, ustaše, i razbijena banda“, rekao je Petrović. Dodao je da je miting na Terazijama bio uspešan i da će rezultati biti vidljivi u budućnosti.

Petrović je izrazio zabrinutost zbog mogućih incidenata koje bi mogli izazvati „desničarski elementi“ prisutni na protestima. Istakao je da je vlast prethodno najavljivala nerede i prevrate, ali da to što se desilo nije ispunilo te tvrdnje.

Docent sa Fakulteta političkih nauka, Marko Vujić, ocenjuje da je Vučevićeva retorika bespotrebna i preintenzivirana, sugerišući da bi trebalo izbegavati takve ekstremne izjave u ovom kontekstu.