Vaterpolisti Srbije u finalu Olimpijskih igara

Vaterpolisti Srbije u finalu Olimpijskih igara

Vaterpolo reprezentacija Srbije pobedila je u polufinalu selekciju Sjedinjenih Američkih Država sa 10:6. U finalu čeka boljeg iz duela Mađarske i Hrvatske.

Srbija je vaterpolo velesila, igraće treće uzastopno finale na Olimpijskim igrama. Podsećanja radi, vaterpolisti Srbije su dvostruki uzastopni osvajači zlatne olimpijske medalje. 

Vaterpolisti Srbije su protiv Sjedinjenih Američkih Država u polufinalu demostrirali organizovanu igru, verovatno najbolju od početka turnira. Izabranici selektora Uroša Stevanovića nisu dozvolili Amerikancima nijedan gol u poslednjoj deonici i tokom celom meča kontrolisali su tok igre. 

Srbiji su davane male šanse pre početka turnira da se nađe u završnici takmičenja, međutim „delfini“ su to demantovali, a stigli su i do finala.

Prikazana igra je bila perfektna, čelična odbrana je ulila samopouzdanje u napadu. To je upotpunio i golman Radoslav Filipović sa 10 odbrana od 16 udaraca Amerikanaca.

Srbija je bila na visini zadatka od početka do kraja, čak i u trenucima kada se branila s igračem manje. Pored koncentrisanosti u bazenu, želja i volja igrača bila je presudna da se upiše važan trijumf.

Jedino je početak utakmice protekao u izjednačenoj igri, koja je završena rezultatom 2:2. Već u drugoj deonici Srbija je došla do dva gola prednosti – 6:4.

Treća četvrtina je bila reultatski izjednačena, obe selekcije su postigle po dva gola. Međutim, Srbija je podigla nivo i intenzitet igre u poslednjoj četvrtini, uvećala je prednost i došla do pobede od četiri razlike – 10:6.

Najefikasniji u reprezentaciji Srbije bio je Nikola Dedović sa četiri gola, dok je Nikola Jakšić postigao tri. U selekciji Sjedinjenih Država najbolji je bio Marko Vavić sa dva gola.

Ovom pobedom vaterpolisti su doneli timu Srbije treću medalju na Olimpijskim igrama u Parizu, posle zlatnih medalja strelaca Zorane Arunović i Damira Mikeca, odnosno Novaka Đokovića.