Vulin izražava zabrinutost zbog napetosti na Kosovu i Metohiji, kritikuje međunarodnu zajednicu

Vulin izražava zabrinutost zbog napetosti na Kosovu i Metohiji, kritikuje međunarodnu zajednicu

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin danas je izrazio duboku zabrinutost zbog poslednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji, ocenjujući situaciju kao veoma zategnutu i potencijalno opasnu. On je komentarisao nedavna hapšenja aktivista u Kosovskoj Mitrovici koji su se suprotstavili krečenju srpske trobojke, navodeći da je očigledno da prištinske vlasti nameravaju da izazovu sukob.

„Da vi dođete u Severnu Mitrovicu da krečite srpske zastave i hapsite ljude koji vas sprečavaju, vi tražite sukob,“ rekao je Vulin. On je dodao da bi slična situacija bila neprihvatljiva u drugim delovima Balkana i da bi međunarodna zajednica reagovala drugačije.

Vulin je kritikovao Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države, tvrdeći da ne čine dovoljno da spreče ponašanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, navodeći da imaju prećutnu podršku njegovim akcijama. Takođe je napomenuo da se na severu Kosova i Metohije zatvaraju pošte sa UNMIK licencama i zabranjuje upotreba dinara, što smatra nepravdom prema srpskom stanovništvu.

On je takođe komentarisao nedostatak formiranja Zajednice srpskih opština, navodeći da dok Aleksandar Vučić bude predsednik Srbije, priznanje Kosova neće biti moguće.

Na pitanje o zabrani dolaska helikopterom u Prebilovce, Vulin je označio potez kao podmukao i politički motivisan, ističući da je to samo jedan od mnogih primera političke pakosti. Dodao je da je ipak uspeo da stigne u Prebilovce koristeći drugo prevozno sredstvo, iako je putovanje bilo otežano.