Američka porota osudila bivšeg ministra finansija Mozambika Manuela Čanga u slučaju korupcije

Američka porota osudila bivšeg ministra finansija Mozambika Manuela Čanga u slučaju korupcije

Bivši ministar finansija Mozambika, Manuel Čang, proglašen je krivim u slučaju zavere o mitu koji je proizašao iz skandala zemlje vezanog za „obveznice za tunjevinu“ i prenesen na američki sud. Federalna porota u Njujorku donela je presudu protiv Čanga, optuženog da je primao isplate kako bi Mozambik tajno zadužio za velike kredite kompanijama pod kontrolom vlade za projekte ribolova tune i druge pomorske inicijative. Zajmovi su zloupotrebljeni mitom, a rezultat je bio „skriveni dug“ od 2 milijarde dolara, što je dovelo do ozbiljne finansijske krize u jednoj od najsiromašnijih zemalja sveta.

Manuel Čang, koji je obavljao funkciju najvišeg finansijskog zvaničnika u Mozambiku od 2005. do 2015. godine, tvrdi da nije kriv po optužbama o zaveri. Njegovi advokati tvrde da je postupao u skladu sa zahtevima svoje vlade kada je potpisao garancije za otplatu zajmova, tvrdeći da ne postoje dokazi o finansijskoj korupciji u njegovu korist.

U periodu od 2013. do 2016. godine, tri kompanije pod upravom vlade Mozambika su tajno pozajmile 2 milijarde dolara od međunarodnih banaka. Čang je overio garancije za vraćanje ovih zajmova, ključne za ubedljivanje zajmodavaca da podrže nove kompanije. Sredstva su bila namenjena finansiranju flote za ribolov tune, izgradnju brodova i sistema zaštite gasnih polja duž obale Indijskog okeana.

Međutim, prema američkim tužiocima, bankari i vladini zvaničnici su proneverili novac zajma za sopstvenu korist. Tužilaštvo tvrdi da postoji međunarodna prevara, pranje novca i korupcija, pri čemu je Čang aktivno učestvovao.

Optužbe navode da je Čang primio 7 miliona dolara mita preko računa u evropskim bankama koje je kontrolisao jedan saradnik. Čangova odbrana tvrdi da ne postoje validni dokazi koji potvrđuju ove tvrdnje.

Javnost je 2016. godine saznala za Mozambikov dug od 2 milijarde dolara, što je predstavljalo oko 12% BDP-a zemlje u to vreme. Nakon ove objave, zemlja je suočena sa ozbiljnim finansijskim problemima, usled kojih je došlo do zastoja u ekonomskom rastu, porasta inflacije, devalvacije valute, smanjenja međunarodnih investicija i pomoći, kao i prekida javnih usluga.

Vlada Mozambika je postigla sporazume sa poveriocima u cilju delimične otplate duga. Više osoba je osuđeno zbog ovog skandala, uključujući sina bivšeg predsednika Mozambika, Ndambi Gebuzu.

Manuel Čang je uhapšen na aerodromu u Johanesburgu krajem 2018. godine, pre nego što su optužnice protiv njega postale javne. Nakon višegodišnje borbe protiv ekstradicije iz Južne Afrike, Čang je izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

U 2021. godini, bankarski gigant Credit Suisse pristao je na isplatu od najmanje 475 miliona dolara britanskim i američkim vlastima zbog njegove uloge u ovim kreditima iz Mozambika. Banka je od tada preuzeta od strane rivala UBS.