Nova era u hirurgiji omogućava pacijentima da ostanu budni tokom transplantacije bubrega

Nova era u hirurgiji omogućava pacijentima da ostanu budni tokom transplantacije bubrega

Hari Stakhaus, 74-godišnjak iz Ilinoisa, postao je najnoviji pacijent koji je doživeo transplantaciju bubrega bez opšte anestezije, zahvaljujući novoj tehnici razvijenoj u Northwestern Medicine. Ova procedura, izvedena 15. jula, omogućila je Stakhausu da bude budan tokom operacije, razgovara sa lekarima i čak pregleda donatorski organ.

Operaciju je vodio Satiš Nadig, direktor Sveobuhvatnog centra za transplantaciju bolničkog sistema u Čikagu, koji je prethodno izveo dve slične operacije. Ova metoda koristi spinalnu anesteziju, koja omogućava pacijentima da budu budni tokom procedure, ali bez osećaja bola, što pruža niz prednosti u poređenju sa tradicionalnom opštom anestezijom.

Opšta anestezija često zahvata intubaciju, koja može izazvati oštećenje glasnica, odložiti funkciju creva i uzrokovati dugotrajnu „maglu u mozgu“. Nasuprot tome, spinalna anestezija, koja se koristi u ovoj novoj tehnici, smanjuje te rizike i omogućava brži oporavak.

Stakhaus je bio u mogućnosti da se upusti u razgovor sa hirurškim timom tokom operacije i bio je fasciniran veličinom donatorskog organa kada mu je prikazan. Samo 36 sati nakon procedure, otpušten je iz bolnice, što je znatno brže od američkog proseka od pet do sedam dana za pacijente pod opštom anestezijom.

Nadig objašnjava da su napreci u ciljanom anestetičkom blokiranju i izbegavanju opioidnih narkotika doprineli smanjenju vremena oporavka. Takođe, rani povratak na prehrambene navike je pomogao u daljem ubrzavanju oporavka.

Stakhaus, koji je prethodno bio na dijalizi zbog otkazivanja bubrega izazvanog Covid-19, izuzetno se brzo oporavlja. Sada se vraća svojim uobičajenim aktivnostima, uključujući šetanje i ribolov. Njegov oporavak je bio brži u poređenju sa njegovom ćerkom Trevaundom, koja je bila pod opštom anestezijom.

Kristofer Sonendej, direktor Centra za transplantaciju na Univerzitetu u Mičigenu, pohvalio je tim iz Northwestern Medicine za ovu inovaciju, naglašavajući prednosti smanjenja izlaganja opštoj anesteziji u svim hirurškim disciplinama. Međutim, dugoročna primena ove tehnike u široj populaciji, uključujući pacijente sa osnovnim stanjima, još uvek će biti predmet istraživanja.