Tejlor Svift otkazuje koncerte u Beču zbog terorističkih prijetnji

Tejlor Svift otkazuje koncerte u Beču zbog terorističkih prijetnji

Američka pop mega zvezda Tejlor Svift otkazala je tri predstojeća koncerta u Beču nakon što su dvojica osumnjičenih uhapšena zbog navodnog planiranja terorističkih napada na njen nastup. Koncerti su bili zakazani za 8, 9. i 10. avgust na stadionu Ernst Hapel.

Prema objavi promotera Barakuda Mjuzik, otkazivanje je usledilo nakon potvrde vladinih zvaničnika o pretnji terorističkog napada. „Nemamo drugog izbora osim da otkažemo tri zakazana nastupa radi opšte bezbednosti“, navedeno je u objavi. Sve kupljene karte biće vraćene u narednih 10 radnih dana.

Austrijska policija je uhapsila 19-godišnjeg osumnjičenog koji je, kako se navodi, bio povezan sa Islamskom državom (IS) i planirao napad na koncerte. Drugi osumnjičeni je kasnije priveden u Beču. Generalni direktor za javnu bezbednost u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije, Franc Ruf, izjavio je da su osumnjičeni navodno samoradikalizovani na internetu i izrazili poseban interes za koncerte Tejlor Svift.

Organizatori su očekivali prisustvo 65.000 posetilaca na svakoj predstavi, uz dodatnih 10.000 do 15.000 obožavalaca van arene. Bečka policija je podigla bezbednosne mere zbog visokog rizika. Hemijske supstance pronađene u kući jednog od osumnjičenih trenutno se istražuju.

Sviftova, koja je započela svoju Eras turneju u martu 2023. godine, planira da održi 152 koncerta na pet kontinenata. Očekuje se da će njen turnejski angažman doneti prihod od 2 milijarde dolara do kraja decembra.