Državljanin EU osuđen za pljačku u Ukrajini

Državljanin EU osuđen za pljačku u Ukrajini

Sud u Pragu je nedavno izrekao presudu 27-godišnjem Čehu, Filipu Simanu, koji je bio deo ukrajinske dobrovoljačke jedinice, osudivši ga na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog pljačke u gradovima Buča i Irpin. Siman je tvrdio da je samo izvršavao naređenja koja su mu data.

Filip Siman se pridružio jedinici „Karpatska seč“ na početku sukoba u Ukrajini, gde je putem društvenih mreža isticao kako je „oslobađao“ stvari, civile i palih vojnika. Češke vlasti su ga nedavno optužile za pljačku i služenje u stranim oružanim snagama.

Sudija Gradskog suda u Pragu, Hana Krestinova, izjavila je da je optuženi kriv na osnovu video snimaka snimljenih na teritoriji Ukrajine i izjava svedoka. Krestinova je naglasila da čak i u situacijama gde su kuće porušene i vlasnici možda mrtvi ili napustili svoje domove, stvari i dalje pripadaju nekome i ne smeju biti prisvojene pod bilo kojim okolnostima.

Ovo je prva krivična presuda u vezi sa ukrajinskim sukobom, istakao je tužilac Martin Bili. Sud je, ipak, oslobodio Simana od služenja u stranim oružanim snagama, obzirom na obećanja premijera Petr Fiala i tadašnjeg predsednika Miloša Zemana da će češki dobrovoljci u Ukrajini biti pošteđeni.

Iako je Siman proglašen tehnički krivim, sudija Krestinova je naglasila da bi bila nepravedna osuda kada državni zvaničnici tako javno podržavaju češke dobrovoljce u Ukrajini u kontekstu sukoba sa Rusijom.

Ukoliko Vrhovni sud potvrdi ovu presudu, Simanov slučaj bi mogao postati presedan za buduće slučajeve u kojima se Česi bore na strani Kijeva.

Siman je otišao u Ukrajinu u martu 2022. godine, gde je na kraju komandovao grupom dobrovoljaca. Jedinica „Karpatska seč“ ih je poslala u Buču i Irpin, severno od Kijeva, radi „čišćenja“.

Na osnovu video snimaka koje je delio na društvenim mrežama, Siman je pljačkao kuće civila i lične stvari palih vojnika. Među otetim predmetima su se našli nakit, Gucci naočare, srebrne i zlatne poluge, kao i novac. Takođe je od palih vojnika uzeo prstenje i beretke.

Pljačka je označena kao zločin po češkom zakonu, za koji je predviđena kazna od osam do 20 godina zatvora, ili i više u teškim okolnostima. Ipak, sud je odlučio da osudi Simana na kaznu manju od minimuma, uz obrazloženje da je ranije vodio „uredan život“. Tužilaštvo je najavilo žalbu na ovu kaznu smatrajući je previše blagom, budući da su tražili najmanje deset godina zatvora.