Stano o zatvaranju Pošte na Kosovu: Priština ponovo da razmotri to pitanje

Stano o zatvaranju Pošte na Kosovu: Priština ponovo da razmotri to pitanje

Iako su predstavnici Kosova zatvorili kancelarije Pošte Srbije na Kosovu, iz Brisela stižu drugačiji stavovi.

„Ono sto je vlada Kosova juče uradila apsolutno nije koordnisano i radi se o apsolutno jednostranom potezu koji može imati veoma negativne posledice po ljude na severu Kosova. I to jeste kršenje sporazuma o dijalogu,” rekao je portpatrol EU Peter Stano.

On je podsetio na Sporazum Kosova i Srbije o telekomunikacijama iz 2013. godine u kome su se obe strane složile „da će o postanskim servisima razgovarati u kasnijoj fazi“, što sugeriše da „postoji dijalog kojim se rešavaju takva pitanja“.

„To jeste protiv dijaloga i to jeste kršenje dijaloga i to je još jedan primer jednostranih i nekoordinatisanih poteza kurtijeve administracije. Imamo primere iz prošlosti gde su jednostrani i nekoordinisani potezi imali negativne posledice po stanovnike,“ naglasio je Stano.

On je istakao da EU očekuje da Priština „ponovo razmotri to pitanje“ u skladu sa Briselskim dijalogom i da iznese predloge kako sprečiti moguće negativne posledice takvih odluka na građane.

Na pitanje novinara da li bi Priština mogla da snosi posledice takvog čina, Stano je podsetio da je zbog sličnih poteza EU prošle godine uvela mere protiv Kosova – i da su te mere bile „refleksija koraka koji su vodili ka eskalaciji“.

„Sada vidimo još jednostranih koraka i nekoordinisanih aktivnosti. To nije deeskalacija. To vodi ka daljoj eskalaciji. Mislim da to moraju jasno razumeti oni koji donose odluke u Prištini,“ rekao je Peter Stano.