Rasprava između britanskog premijera i Elona Maska zbog nemira u Velikoj Britaniji

Rasprava između britanskog premijera i Elona Maska zbog nemira u Velikoj Britaniji

Između britanskog premijera Kira Starmera i izvršnog direktora kompanija Tesla i SpaceX, Elona Maska, došlo je do žučne rasprave u vezi sa nemirima protiv imigracije koji trenutno potresaju Veliku Britaniju. Ovi nemiri su rezultat smrtonosnog napada nožem koji se dogodio u Sautportu, Engleska, i koji je pokrenuo seriju demonstracija širom zemlje.

Aksel Muganva Rudakubana, 17-godišnji britanski državljanin rođen od roditelja iz Ruande, optužen je za ubistvo tri devojčice i ranjavanje osmoro dece i dvoje odraslih u napadu tokom časa plesa u Sautportu. Nakon što je sudija iz Liverpula odlučio da se Rudakubanino ime objavi po njegovom punoletstvu, javnost je saznala identitet osumnjičenog, čija povezanost sa islamom nije potvrđena.

Elon Musk je izneo tvrdnju da je „građanski rat neizbežan“, komentarišući video snimak koji prikazuje nemire. Ova izjava izazvala je reakciju britanskog premijera Starmera, koji je osudio nemire kao organizovanu i nelegalnu silu koja se ne sme tolerisati ni na ulicama ni na internetu. Starmer je najavio oštre mere za suzbijanje nasilja, uključujući i formiranje stalne službe javnih službenika.

U toku nemira, došlo je do napada na džamije i hotele u kojima borave tražioci azila, što je izazvalo zabrinutost i reakciju javnosti. Muskova reakcija na napade izazvala je kontroverze, posebno nakon izveštaja o nasilju nad demonstrantima i kontrademonstrantima. Policijski zvaničnici suočeni su sa kritikama zbog navodnih dvostrukih standarda u reagovanju na nerede, a javnost je zabrinuta zbog eskalacije nasilja u društvu.