Sukobi između starosedeoca i farmera u Brazilu dovode do pojačanja bezbednosti u Mato Grosu do Sul

Sukobi između starosedeoca i farmera u Brazilu dovode do pojačanja bezbednosti u Mato Grosu do Sul

Više federalnih službenika za sprovođenje zakona biće upućeno u brazilsku državu Mato Groso do Sul nakon sukoba između starosedeoca i farmera tokom vikenda, objavilo je Ministarstvo pravde. Nacionalne snage javne bezbednosti već su pojačale prisustvo u regionu od početka jula, ali će sada dodatno rasporediti agente kao pojačanje, kako je saopšteno iz ministarstva. Ministarstvo starosedelačkog naroda primilo je izveštaje o napadu poljoprivrednika na narod Guarani Kaiova u opštini Douradina, gde je povređeno najmanje osam osoba. Petoro povređenih je prebačeno u bolnicu, gde su lekari utvrdili da su trojica upucana vatrenim oružjem, a dvojica ranjena gumenim mecima, navodi se u saopštenju ministarstva. Još jedan napad dogodio se u nedelju uveče, gde su podmetnuti požar, upotrebljen suzavac i čuli su se pucnji, iako počinilac nije identifikovan. Tužioci će sprovesti policijsku istragu kako bi istražili moguća krivična dela, saopštile su vlasti.

Ministarstvo autohtonih naroda saopštilo je da se autohtonom narodu Guarani Kaiova uskraćuje pravo na povratak zemlji na teritoriji Panambi-Lagoa Rika, oblasti koja je priznata kao njihova 2011. godine pre nego što je sud obustavio taj proces. Frustracija zbog sporog procesa dovela je do osnivanja kampa za povratak zemlje 14. jula, kako je izjavio advokat Indigenous Missionari Council, grupe za ljudska prava. Lokalni zemljoposednici su odgovorili izgradnjom svog kampa blizu kampa autohtonih zajednica i ometali su njihov boravak.

Priznavanje zemlje Guarani Kaiova zaustavljeno je nakon što je sud priznao argument „vremenskog okvira“, pravnu teoriju koja tvrdi da bi datum proglašenja brazilskog ustava — 5. oktobar 1988. — trebalo da bude krajnji rok kada su domorodački narodi već morali fizički zauzeti zemlju ili se legalno boriti za teritoriju. Brazilski Vrhovni sud odbacio je tu teoriju prošlog septembra, ali je nedelju dana kasnije Senat odobrio nacrt zakona koji podržava teoriju o „vremenskom okviru“. Predsednik Luiz Inasio Lula da Silva delimično je stavio veto na zakon, ali je njegov potez odbacio Kongres. Uticajni sektor agrobiznisa ima podršku stotina članova Kongresa i nekoliko guvernera i protivi se zahtevima autohtonih zajednica za proširenjem teritorije.

Ministarstvo autohtonih naroda ističe da je slučaj „vremenskog okvira“ povećao tenzije zbog pravne nesigurnosti, što je rezultiralo „nasilnim aktima u kojima su autohtoni narodi glavne žrtve“. Lula je stupio na dužnost 2023. godine sa obećanjem da će nastaviti sa dodeljivanjem zemljišta domorodačkim narodima, suprotno svom prethodniku, Jairu Bolsonaru, koji je odlučio da više neće izdvajati zemlju za autohtone narode. Međutim, autohtoni narodi kritikuju neispunjena obećanja o stvaranju rezervata i proterivanju ilegalnih rudara i otimača zemlje sa njihovih teritorija.