Jaroslava Mahučih i drugi Ukrajinci osvajači medalja skrenuli su pažnju na rat

Jaroslava Mahučih i drugi Ukrajinci osvajači medalja skrenuli su pažnju na rat

Ukrajinska skakačica u vis, Jaroslava Mahučih, koja je osvojila olimpijsko zlato u Parizu, nastavlja da koristi svoju platformu kako bi skrenula pažnju na tekući sukob u svojoj zemlji. Dok je njen uspeh na Olimpijadi neosporan, Mahučih i drugi ukrajinski sportisti se suočavaju sa težim izazovima od samog takmičenja.

„Olimpijske igre su o miru,“ rekla je Mahučih. „Ali Rusija nije stala, a tokom ovih Igara bilo je masovnih napada na ukrajinske gradove.“

Mahučih je poslednje dve i po godine provela uglavnom u inostranstvu zbog ratnih uslova u Ukrajini, trenirajući u zemljama poput Portugala, Estonije, Belgije i Nemačke. Povremeno se vraćala u svoj rodni grad Dnjepar, ali svaki put sa neizvesnošću kada će ponovo napustiti zemlju.

„Da biste postigli tako visoke rezultate na međunarodnoj sceni, morate da trenirate u inostranstvu,“ priznaje Mahučih, dodajući da je velika žalost što nije mogla da se priprema kod kuće. Ipak, uspeh je bio gorak, jer je u trenutku kada je oborila svetski rekord, osećaj radosti brzo potisnut tragedijom – raketni napad na najveću dečiju bolnicu u Kijevu, Ohmatdit.

U nedelju je Ukrajina imala značajan uspeh na Olimpijadi, sa još jednom skakačicom u vis, Irinom Geraščenko, koja je osvojila bronzu, kao i Mihailom Kokhanom koji je osvojio bronzu u bacanju kladiva. Ovi rezultati dolaze u teškim vremenima, kada su ukrajinski sportisti u Parizu koristili svoje rezultate da podignu svest o situaciji u domovini.

U međuvremenu, ruski sportisti, koji se takmiče kao neutralni zbog rata protiv Ukrajine, takođe su osvojili medalje, uključujući srebro za teniserke Miru Andreevu i Dijanu Šnaider u ženskom dublu. Beloruski sportisti, bliski ruski saveznici, takođe su postigli zlatne i srebrne medalje u trampolinu i veslanju.

Mahučih i njeni kolege ukrajinski sportisti su se izrazili protiv prisustva ruskih takmičara na Igrama i koriste svaki trenutak pažnje da podignu svest o ratu. „Veoma je važno pobediti i nastaviti da pobeđujemo,“ rekla je Mahučih. „Naši misli su kod kuće sa našim porodicama.“

Mahučih, koja ima samo 22 godine, planira da nastavi sa svojim sportskim dostignućima. „Sledi samo broj nagrada i da skačemo sve više i više,“ dodala je.