UN otpušta 9 zaposlenih nakon što je istraga otkrila da su oni možda umešani u napad na Izrael 7. oktobra

UN otpušta 9 zaposlenih nakon što je istraga otkrila da su oni možda umešani u napad na Izrael 7. oktobra

UN su saopštile da su otpustile devet članova osoblja svoje agencije za palestinske izbeglice, poznate kao UNRVA, nakon što je interna istraga otkrila da su oni možda bili umešani u napad na Izrael 7. oktobra predvođen Hamasom.

Kancelarija generalnog sekretara UN objavila je taj potez u kratkoj izjavi novinarima u ponedeljak. Nije elaborirano verovatna uloga osoblja UNRVA u napadu. Rečeno je da je među devetoro bilo sedam zaposlenih koji su ranije otpušteni zbog tvrdnji.

Interni nadzornik UN-a istražuje agenciju otkako je Izrael u januaru optužio 12 službenika UNRVA za učešće u napadu na Izrael 7. oktobra u kojem su militanti ubili 1.200 ljudi i oteli oko 250 drugih.

Izraelske optužbe su prvobitno navele glavne zemlje donatore da obustave svoje finansiranje za UNRVA, glavnu agenciju koja pruža pomoć Palestincima u Gazi usred tamošnjeg 10-mesečnog rata. To je izazvalo smanjenje gotovine od oko 450 miliona dolara. Od tada su sve zemlje donatori, osim SAD, odlučile da nastave finansiranje.

Organizacija UN-a, nazvana Kancelarija službi unutrašnjeg nadzora, saopštila je da se oslanja na dokaze koje je Izrael pružio u razgovorima sa izraelskim vlastima. On je rekao da ne može nezavisno da potvrdi te dokaze jer im nije imao direktan pristup. Istražitelji su takođe pregledali interne informacije UNRVA, uključujući evidenciju osoblja, e-poštu i druge podatke o komunikaciji.

Rečeno je da je pronašlo dovoljno dokaza koji ukazuju na potencijalnu umešanost devet zaposlenih u napad 7. oktobra.

„Odlučio sam da u slučaju ovih preostalih devet članova osoblja, oni ne mogu da rade za UNRVA“, rekao je šef agencije Filip Lazarini u saopštenju.

„Prioritet agencije je da nastavi spasavanje života i pružanje kritičnih usluga za palestinske izbeglice u Gazi i širom regiona, posebno suočeni sa tekućim ratom, nestabilnošću i rizikom od regionalne eskalacije“, rekao je Lazarini, koji je takođe rekao da je osudio oktobar. 7 napad.

U devet drugih slučajeva, dokazi su bili nedovoljni, au jednom drugom slučaju nije bilo dokaza koji bi ukazivali na umešanost.