Istraživači istražuju prednosti i nedostatke generativne AI u medicinskom obrazovanju

Istraživači istražuju prednosti i nedostatke generativne AI u medicinskom obrazovanju

AI je tehnologija koja se brzo razvija i koja sada utiče na svet medicinskog obrazovanja. Za nastavnike, ova tehnologija u nastajanju pokazuje svoj potencijal u donošenju stvarne vrednosti u učionice. Međutim, upotreba AI je dovela do pitanja da li ovi inteligentni sistemi mogu igrati značajnu ulogu u medicinskim ustanovama.

Akademska zajednica, uključujući medicinsko obrazovanje, postala je podeljena u ovoj novoj areni zbog etičkih briga koje se javljaju zbog zloupotrebe, varanja i privatnosti prilikom korišćenja veštačke inteligencije.

Da bi se bolje razumeli trenutni dokazi i najbolja praksa koja stoji iza toga kako primeniti generativnu veštačku inteligenciju u nastavi i medicinsko obrazovanje, jedna studija – koju vodi student treće godine UNC škole medicine Džošua Hejl – ima za cilj da pruži jasnoću nastavnicima i studentima o najboljim praksama za implementacija ovih alata, kao i da se identifikuju praznine u literaturi kako bi se obezbedilo buduće istraživanje zašto AI treba da bude uključena u učionicu i nastavni plan i program.

„Pronašli smo neke zanimljive ideje o tome kako generativna AI može povećati profesore i studente“, rekao je Hejl. „Konkretno, mnogi članci sugerišu da će ih sposobnost obrade prirodnog jezika generativne AI učiniti dobrim kandidatima za buduću primenu kao virtuelni pacijenti, omogućavajući studentima da samostalno vežbaju i dobijaju personalizovane povratne informacije.“

Studija, objavljena u časopisu za medicinsko obrazovanje i razvoj nastavnih planova i programa, pregledala je 521 članak objavljen pre 30. juna 2023. o tome kako je generativna AI i može li se koristiti i implementirati u dodiplomskom medicinskom obrazovanju (UME).

Izdvojen je ukupno 41 članak koji je pokazao kako su većina njih bili mišljenja, izveštaji o slučajevima, pisma uredniku, uvodnici i komentari o upotrebi generativne veštačke inteligencije, dok je sedam članaka koristilo kvalitativne i/ili kvantitativne metode.

Literatura je takođe podeljena u pet kategorija koje priznaju ulogu koju AI može da primeni u UME, kao i njene izazove: pomoćnik za nekliničko učenje, programer sadržaja, virtuelna interakcija sa pacijentom, mentor za kliničko donošenje odluka i medicinsko pisanje. Rezultati su takođe pokazali da je najveći potencijal generativnih AI alata za korišćenje kao virtuelni pacijent i tutor za kliničko donošenje odluka.

Identifikovanje da li će ove oblasti doneti najznačajnije koristi je pitanje na koje su istraživači želeli da se pozabave dok su tražili integraciju AI alata u medicinsko obrazovanje. Studija je dalje istraživala kako je ovih pet kategorija predloženo da unaprede dodiplomsko medicinsko obrazovanje na osnovu trenutne literature.

„Pomoćnik za nekliničko učenje“ je bio prvi u kojem su članci predložili upotrebu AI kao reference za studente za traženje i pronalaženje medicinskih informacija. Virtuelni pomoćnik ChatGPT 3.5 pokazao je kako može da odgovori na klinička pitanja sa slobodnim odgovorom iznad prelaznog praga u 43% vremena. Članci sugerisali da bi AI mogla da se koristi kao pomoćnik u učenju ili personalizovani tutor za nekliničke sadržaje.

„Programer sadržaja“ se pojavio u člancima u kojima se raspravlja o sposobnosti ChatGPT-a da piše pitanja sa višestrukim izborom i daje objašnjenja. Istraživači su otkrili da veštačka inteligencija može da napiše pitanja sa višestrukim izborom na sličnom nivou veštine kao kod ljudi za znatno kraće vreme.

Za „nastavni plan i program“, otkriveno je da AI može razviti slučajeve i simulacije i predložiti primenu smernica i detektora kako bi sprečila zloupotrebu od strane učenika. Četiri članka pružila su uvid u to kako AI modeli mogu stvoriti vrstu virtuelne interakcije sa pacijentom i podučavanja. Biće u mogućnosti da prikaže kako ChatGPT može da deluje kao virtuelni pacijent i pruži povratne informacije studentima o njihovom kliničkom donošenju odluka, kao i kao mentor kliničkog rasuđivanja.

„Generativna AI bi mogla da simulira virtuelne pacijente koji odgovaraju na upite učenika sa specifičnim dijagnozama ili ciljevima učenja na umu“, rekao je Hejl. „Dok postoje trenutni virtuelni pacijenti, generativna AI ima sposobnost da tumači tekst i proizvodi jedinstvene odgovore na osnovu interakcija učenika.

„Na primer, studenti bi mogli da vode intervjue sa AI virtuelnim pacijentima na svojim računarima, dobijaju dodatna pitanja i dobijaju automatizovane povratne informacije o njihovom učinku. Ova tehnologija proširuje potencijalne obrazovne alate dostupne edukatorima“, rekao je on.

Na kraju, medicinsko pisanje se često navodi kao područje upotrebe i područje zabrinutosti. AI je pokazao pomoć u kreativnom pisanju, istraživačke rukopise i pisanje grantova, kao i podršku u pisanju medicinskih beleški. Da bi pomogli u zabrinutosti zbog zloupotrebe alata u ovoj kategoriji, istraživači su preporučili implementaciju sistema nadzora za generativnu upotrebu AI i prilagođavanje zadataka njegovim ograničenjima, tako da su studenti primorani da se pozabave njegovim nedostacima.

„Generativni sadržaj generisan veštačkom inteligencijom može izbeći automatsku detekciju, što predstavlja izazov za akademski integritet“, rekao je Hejl. „Alati poput ChatGPT-a su vredni za generisanje strategija pretraživanja i razmišljanja. Škole sve više priznaju ove sposobnosti i obrazuju učenike o odgovarajućoj upotrebi i citiranju generativne veštačke inteligencije.“

Studija sugeriše da ideje iznete u ovim člancima mogu pružiti polaznu tačku za edukatore koji žele da inoviraju u učionici i pripreme učenike za medicinsku oblast koja sve više obuhvata AI alate. Prednosti ovih alata mogu dovesti do personalizovanog uvida u kognitivne ili praktične greške koje učenik eventualno može da napravi i da pruži trenutnu povratnu informaciju.

Uključujući veštačku inteligenciju i njene nove mogućnosti, edukatori mogu da provedu više vremena fokusirajući se na sledeću generaciju medicinskih stručnjaka i inovacije. Međutim, Hejl je naglasio potrebu za dodatnim istraživanjima.

„Dalja istraživanja su od suštinskog značaja da bi se pokazale specifične prednosti integracije AI alata u učenje u učionici“, rekao je Hejl. „Ipak, ovi alati se već pokazuju kao vredni dodaci za zainteresovane korisnike.

„Moji drugovi iz razreda često koriste ChatGPT kao partnera za učenje za razvoj kognitivnih pomagala, šablona za učenje i još mnogo toga. U istraživačkom okruženju, može poslužiti kao resurs za generisanje ideja za pretraživanje literature, učenje kodiranja ili analizu podataka i još mnogo toga.“