Otkriće o Egzosferi Meseca: Udar mikrometeorita ključan za njen obnavljanje

Otkriće o Egzosferi Meseca: Udar mikrometeorita ključan za njen obnavljanje

Mesec, iako većini predstavlja prazan prostor izložen vakuumu svemira, zapravo poseduje tanki omotač gasova koji se naziva egzosfera. Naučnici su nedavno otkrili da se ovaj omotač neprestano obnavlja zahvaljujući udarima mikrometeorita na površinu Meseca, što dovodi do isparavanja mesečeve prašine i oslobađanja atoma u svemir. Ovaj proces dominira u stvaranju lunarne atmosfere, prema istraživanju sprovedenom na Tehnološkom institutu u Masačusetsu.

Istraživači su analizirali podatke sakupljene tokom misije Lunar Atmosphere and Dust Environment Ekplorer (LADEE) kako bi bolje razumeli doprinos udara mikrometeorita i solarnog vetra u formiranju egzosfere. Rezultati su pokazali da udari mikrometeorita igraju veću ulogu u ovom procesu nego što se pretpostavljalo, dok je doprinos solarnog vetra manji.

Ova nova saznanja ne samo što doprinose našem razumevanju Meseca, već bi mogla imati implikacije i na proučavanje drugih tela u Sunčevom sistemu poput asteroida i drugih satelita. Analiza izotopa kalijuma i rubidijuma u uzorcima Mesečeve prljavštine omogućila je istraživačima da kvantifikuju doprinos različitih procesa u formiranju egzosfere, pružajući važan uvid u slične fenomene koji se mogu dešavati i na drugim telima.

Ovi rezultati su objavljeni u časopisu Napredak nauke, a istraživači se nadaju da će dalja istraživanja ovog tipa pomoći u boljem razumevanju uticaja meteoroidnih bombardovanja i solarnog vetra na geološke procese širom Sunčevog sistema.