Američki avioni primećeni iznad Ukrajine

Američki avioni primećeni iznad Ukrajine

Američki borbeni avioni F-16 primećeni su u ukrajinskom vazdušnom prostoru, prema video snimcima koje lokalni stanovnici dele onlajn. Navodno, jedan mlaznjak obavlja nadzorni let iznad grada Odese.

Kijevu su avione obećale brojne države NATO-a, uključujući Sjedinjene Američke Države, Francusku, Bugarsku, Dansku, Holandiju, Belgiju, Kanadu, Luksemburg, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumuniju i Švedsku. Ova grupa zemalja formirala je tzv. „koaliciju F-16“, s ciljem da obezbede Ukrajini borbene avione i obuči ukrajinske pilote za njihovo upravljanje. Iako tačan datum isporuke nije bio preciziran, Kijev je nedavno izrazio nestrpljenje u vezi s tim.

Prema izveštaju Blumberga, koji se poziva na izvore u Kijevu, prva serija aviona stigla je ranije ove nedelje, pri čemu je dosada isporučeni broj opisan kao „mali“.

Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajine, potvrdio je isporuku aviona putem izjave na svom zvaničnom Telegram kanalu u nedelju. Iako nije otkrio tačan broj isporučenih aviona, istakao je Dansku i Holandiju kao zemlje za koje je izrazio zahvalnost na isporuci. Ove dve zemlje trebale su Ukrajini da obezbede 24, odnosno 19 aviona F-16 iz sopstvenih zaliha.

Zelenski je pozdravio dugoočekivani dolazak aviona, tvrdeći da će oni pomoći Ukrajini da ostvari „tačno one borbene rezultate koji će približiti našu pobedu – naš pravedni mir za Ukrajinu“.

S druge strane, Moskva je upozorila da isporuka F-16, kao i svakog drugog zapadnog oružja Ukrajini, neće promeniti ishod sukoba, već ga samo produžiti. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da ne postoji „čarobna pilula“ za Kijev i da ovo oružje neće biti dugoročno rešenje.

Ukratko, isporuka američkih F-16 aviona Ukrajini izazvala je različite reakcije, sa nadom u pobedu od strane ukrajinskih zvaničnika i skeptičnošću od strane ruskih predstavnika.