Španski novinar ili ruski špijun? Misterija oko dvostrukog života Pabla Gonzalesa

Španski novinar ili ruski špijun? Misterija oko dvostrukog života Pabla Gonzalesa

Na poljsko-ukrajinskoj granici, nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022, Pablo Gonzalez, novinar iz Španije, postao je deo priče koja je izazvala pažnju i pometnju. Radeci za nekoliko medijskih kuća, uključujući špansku novinsku agenciju EFE i Glas Amerike, Gonzalez je bio poznat kao kolega, uživajući u druženju s kolegama novinarima.

Međutim, njegova priča dobila je neočekivan obrt kada je poslat u Moskvu kao deo razmene zarobljenika, optužen da je ruski agent. Ubrzo nakon rata, poljske vlasti ga uhapsile su pod optužbom da je učestvovao u obaveštajnim aktivnostima protiv Poljske, tvrdeći da je agent ruske vojne obaveštajne službe GRU.

Dok su prijatelji i aktivisti tražili njegovo oslobađanje, Gonzales je oslobođen u najvećoj razmeni zarobljenika od sovjetske ere, što je dodatno podgrejalo sumnje u njegovu moguću povezanost s ruskim obaveštajnim aktivnostima.

Rođen kao Pavel Rubcov u Moskvi, a kasnije postao Pablo Gonzalez Jague nakon preseljenja u Španiju, Gonzalez je svoju novinarsku karijeru gradio putujući po Evropi, uključujući zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza. Iako su detalji optužbi ostali prilično tajnoviti, Poljska je stajala iza odluke da ga uključi u sporazum razmene zarobljenika zbog zajedničkih bezbednosnih interesa s Amerikom.

Šef britanske MI6 agencije opisao je Gonzalesa kao ilegalca koji se prikrio kao novinar, tvrdeći da je pokušavao biti deo destabilizujućih napora u Ukrajini. Dodatne spekulacije o njegovim aktivnostima potekle su iz ruskog izdanja Agentstva, koje tvrdi da je Rubcov špijunirao ćerku ruskog opozicionog lidera.

Gonzales je, prema izvorima, koristio svoje novinarske veze da putuje po regionu, često snimajući materijal iz vazduha dronom. Iako je radio i za Glas Amerike, nakon optužbi, svi njegovi radovi uklonjeni su s njihove platforme.

Nakon meseci pritvora u Poljskoj, tokom kojih su aktivisti izražavali zabrinutost zbog poštovanja njegovih prava, Gonzales je pušten i vraćen u Rusiju. Njegova supruga u Španiji, koja se zalagala za njegovo oslobađanje, izrazila je nadu da će se vratiti u Španiju, gde ima državljanstvo i pravo na povratak u Evropsku uniju.