Vatrogasci nastavljaju da se bore sa ogromnim požarima u Kaliforniji

Vatrogasci nastavljaju da se bore sa ogromnim požarima u Kaliforniji

Vatrogasci su u subotu ostvarili značajan napredak u suzbijanju najvećeg požara u Kaliforniji ove godine, dok se pripremaju za potencijalne oluje s grmljavinom koje bi mogle unazaditi dosadašnje napore. Sušno i toplo vreme stvara slične izazove širom Zapada, gde se šire požari.

Mark Brunton, zvaničnik CalFire-a, izjavio je u subotu da iako još nije sve gotovo, situacija izgleda veoma obećavajuće. Požar se brzo širi, ali vatrogasne snage uspešno se bore s njim.

Obuzdavanje požara u parku, koji je sada četvrti po veličini u istoriji Kalifornije, dostiglo je 27% do ranog subotnjeg jutra. Brunton je istakao da povoljnije vremenske prilike u proteklim danima omogućavaju postavljanje zaštitnih linija.

Međutim, i dalje će biti izazova zbog visokih temperatura, goriva i terena s kojima se suočava oko 6.500 vatrogasaca koji se bore s vatrenom stihijom. Požar je proširio na 626 kvadratnih milja od početka paljevine u parku u podnožju Sijera Nevade istočno od Sakramenta. Za poređenje, grad Los Anđeles pokriva oko 503 kvadratne milje.

Vatrogasne ekipe će takođe početi s uklanjanjem oštećene infrastrukture u nekim područjima kako bi omogućile povratak stanovnika u svoje domove.

Početak požara bio je na niskim nadmorskim visinama, brzo se šireći kroz gustu travu i hrastove, uništavajući najmanje 567 objekata i oštećujući 51. Širenje prema severu dovelo je vatru do neravnog lavnog terena koji okružuje vulkanski nacionalni park Lasen, koji je trenutno zatvoren zbog opasnosti.

Predstojeći uslovi sa suvim i toplim vremenom, uz očekivane oluje s grmljavinom, zahtevaju dodatnu pažnju vatrogasaca. Vetrovi iz oluja mogu biti nepredvidivi, stvarajući izazovno okruženje za vatrogasce.

Požar u parku samo je jedan od gotovo 100 velikih požara koji haraju zapadnim SAD. Evakuacione naredbe su na snazi za 28 požara, prema Nacionalnom međuagencijskom vatrogasnom centru.

U Koloradu su tri šumska požara izbila u petak u blizini gusto naseljenih područja severno i južno od Denvera, uz oštećenja i evakuacije. Kancelarija šerifa okruga Džeferson istražuje požar u blizini grada Litltona kao mogući podmetnuti požar.

Istražitelji se trude da utvrde uzroke požara i pruže odgovore zajednici. Vatrogasci su postigli značajan napredak u obuzdavanju požara, sprečavajući veća oštećenja.

Ekstremni šumski požari postaju sve češći i razorniji širom zapadnih SAD i drugih delova sveta zbog klimatskih promena i sve težih suša, upozoravaju naučnici.