SAD raspoređuju snage za odbranu Izraela

SAD raspoređuju snage za odbranu Izraela

Vašington je naredio dodatno raspoređivanje vojnih snaga na Bliskom istoku radi podrške Izraelu usred rastućih tenzija sa Iranom, saopštilo je Ministarstvo odbrane SAD. U skladu sa tim, udarna grupa nosača USS Abraham Linkoln će zameniti nosač aviona USS Theodore Roosevelt koji se trenutno nalazi u tom regionu.

Ove odluke su usledile nakon ubistva šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Hanijeha u Teheranu, što je dovelo do optužbi Hamas i Irana upućenih Izraelu za napad, uz obećanje osvete. Iako Zapadni Jerusalim nije direktno potvrdio svoju umešanost, pretnje upućene Hamasu su višestruke zbog nedavnih napada grupe na Izrael, koji su rezultirali ozbiljnim posledicama.

Sukob između Izraela i Hamasa je eskalirao, što je doprinelo povećanju tenzija u širem regionu Bliskog istoka. Direktan sukob između Irana i Izraela se desio u aprilu nakon što je Izrael napao iransku ambasadu u Siriji.

Ministar odbrane SAD, Lojd Ostin, je naredio prilagođavanje vojne strategije radi pružanja podrške Izraelu. Osim grupe nosača aviona, dodatne snage će uključivati krstarice i razarače sposobne za odbranu od balističkih projektila, kao i dodatnu lovačku eskadrilu. Takođe se planira pojačati odbrambena sposobnost od balističkih raketa na kopnu.

Američki ministar odbrane je informisao izraelskog kolegu o planovima putem telefonskog poziva, naglašavajući snažnu podršku bezbednosti Izraela i najavljujući mere za unapređenje odbrambenih snaga u cilju podrške Izraelu.

Administracija predsednika Džoa Bajdena je upozorena da bi Iran mogao napasti Izrael u narednim danima, te je spremna da odgovori na potencijalnu pretnju, prema izvorima iz američke vlade.

Bajden je razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom radi potvrde američke podrške, posebno u kontekstu odbrane od balističkih raketa i bespilotnih letelica, uz najavu novih vojnih raspoređivanja SAD.